dinsdag 22 december 2015

Thomas Dybdahl

Rise In Shame (Stray Dogs – 2003)

Thomas Dybdahl is een Noorse singer-songwriter die al weeer heel wat jaren aan de weg timmert. Dybdahl wordt vanwege zijn zeer hoge falsetstem vaak vergeleken met Jeff Buckley. Muzikaal gezien doet hij het op zijn albums iets rustiger aan dan Buckley.
In Nederland is hij helaas nog niet zo heel bekend, in Noorwegen wordt hij echter op handen gedragen en groeit zijn populariteit nog immer.
In de beginjaren van zijn carriere was hij  voornamelijk als solo artiest bezig en was hij weinig succesvol.

Vanaf de release van zijn eerste volwaardige album “... That Great October Sound”  uit 2002, ging het steeds beter.
In 2004, toen dit album ook in de rest van Europa gereleased werd, kreeg Dybdahl uitsluitend positieve kritieken op dit album en werd hij naast Jeff Buckley ook veelvuldig vergeleken met Nick Drake en John Martyn. Met de volgende twee albums “Stray Dogs” en “One Day You'll Dance for Me” wist hij een plek te bemachtigen tussen grote namen binnen de singer-songwriter wereld.


Inmiddels heeft Dybdahl al heel wat albums uitgebracht, maar het wat minder toegankelijke “Stray Dogs” blijft toch mijn persoonlijke favoriet. Met zijn melancholische en uiterst smaakvolle nummers is dit een perfecte zondagochtendplaat. Het is een typisch groeialbum, wat echt wel een paar luisterbeurten nodig heeft.

Een van de mooiste nummers van dit album vind ik Rise In Shame. Het complete album is bij Spotify te horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten