woensdag 9 december 2015

McKinley Black

All I Need (Beggars, Fools and Thieves – 2011)

Stockfish Records staat bekend om hun mooie audiofiele albums. Dit label is als geen ander gespecialiseerd in relatief minder bekende singer/songwriters en hoge kwaliteit opnames. De twee meest bekende artiesten op dit label zijn waarschijnlijk Allan Taylor en Sara K.

De Berlijnse McKinley Black is een artiest die wat minder bekend is. In 2011 bracht zij haar album Beggars, Fools and Thieves uit. Liefhebbers van de muziek van Tracy Chapman, Melissa Etheridge en 
Bonnie Raitt zullen dit album waarschijnlijk wel kunnen waarderen. Mocht je de muziek dan ook in een hokje willen plaatsen, moet je het zoeken in country & western, folk, gospel en americana.
Wanneer je naar een willekeurig nummer van Black luistert, kom je al snel tot de ontdekking dat zij geen Duitse zangeres kan zijn, hiervoor klinkt zowel de muziek als haar uitspraak veel te Amerikaans. 

McKinley Black werd in 1965 in de Vereingde Staten geboren. Pas in 1997 emigreerd zij naar Berlijn. Gitaar speeln leerde ze als negenjarig kind in de kerk. Wanneer haar gitaarlerares gaat trouwen schenkt ze het bruidspaar een zeer persoonlijk kado, namelijk een zelfgeschreven lied. Vanaf dat moment ging zij vaker liederen schrijven en deze aan vrienden schenken bij verjaardagen en andere feestelijkheden. Door haar vrienden lukte het om op een gegeven moment auditie te doen bij een restaurant. Hier mocht ze komen spelen en zodoende verdiende ze geld met haar muziek.
Na een korte, onvoltooide muziekstudie aan het Berkeley-College of Musik had ze verschillende slechtbetaalde baantjes waarmee ze nauwelijks rond kon komen. Om nog wat extra’s te verdienen werkte ze ook als straatmuzikant.


Via een Zwitserse vriendin komt ze naar Europa waar ze enige tijd door Nederland en Duitsland trekt.
Uiteindelijk komt ze terecht in Berlijn en besloot zich daar te vestigen. Bij o.a. het Maxim Gorki Theater ging ze aan de slag als zanglerares en speelde ze concerten, maar speelde ook nog op straat. En juist hier op straat leerde ze enkel goede muzikanten kennen waarmee ze bekend werd in de Berlijnse muziekscene.

All I Need, het nummer wat hier te horen is komt van haar album Beggars, Fools and Thieves. Dit album staat ook op een van de verzamelalbums (Closer to the Music) die door Stockfish Records uitgebracht is. Naast haar eigen album zijn deze verzamelalbums serieuze aanraders voor liefhebbers van de betere singer/songwriters.
Op Spotify is helaas niets te vinden van Stockfish Records.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten