vrijdag 18 december 2015

Laura Mvula

Make me Lovely (Sing to the Moon – 2013)

De Britse zangeres Laura Mvula overdonderde de muziekwereld in 2013 met haar debuutalbum “Sing to the Moon”.
Mvula begon met zingen in 2005 bij Black Voices, de a cappella groep van haar tante. Vervolgens richtte ze de jazz/neo-soul groep Judyshouse op, waar ze naast alle zangpartijen ook het schrijven van de nummers op zich nam.
Twee demo’s werden opgestuurd naar verschillende personen in de muziekindustrie, een daarvan kwam via de bekende Britse componist Steve Brown terecht bij manager Kwame Kwaten.

In november 2012 werd haar debuut EP met hierop het nummer She uitgebracht. Dit nummer is het eerste nummer wat Mvula ooit geschreven heeft. Het jaar daarop werd in maart haar debuutalbum "Sing to the Moon" uitgebracht. Het album werd geproduceerd door de eerdergenoemde Steve Brown.

"Sing to the Moon" is een album geworden waar vele luisterbeurten voor nodig zijn om alle details te ontdekken en op zijn kwaliteiten te waarderen.
Indrukwekkende harmonische zanglijnen worden afgewisseld met jazz/soul/r&b-achtige nummers, een beetje avant-garde à la Björk komt er voorbij en dat allemaal op een verbazingwekkend natuurlijke wijze vertolkt.
Enige puntje van kritiek van mijn kant, het zit af en toe net op het randje van “over-the-top”. Wat ook de reden is waarom de eerste indruk van dit album kan zijn dat het erg overweldigend is, waarmee ik dus weer terug kom op mijn opmerking dat er vele luisterbeurten nodig zijn.


Wanneer je net zoals ik eenmaal gevallen bent voor dit album, is het genieten geblazen. Met name in de wat rustigere nummers komen de ongelofelijke zangkwaliteiten van Mvula pas echt tot hun recht. Met haar ietwat rokerige stem klinkt ze als ‘Erykah Badu meets Nina Simone’. Maar ook de composities zijn van een ongekend hoog niveau. Absolute wereldklasse!

Make me Lovely is het tweede nummer van het album, het complete album is te vinden bij Spotify.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten