zaterdag 26 december 2015

Ellen Foley

If You Can't Be Good (About Time – 2013)

Platen die ik niet meer zo vaak heb ik op een aparte plaats op zolder gezet. Dat wil niet zeggen dat ze helemaal niet meer gedraaid worden, zo af en toe neem ik nog wel eens plaat mee naar beneden die dan vervolgens weer een hele poos in de huiskamer bivakkeert.
Een van de platen die ik een tijd geleden weer tegenkwam is het overbekende “Night Out” van Ellen Foley waar haar twee grote hits We Belong to the Night en What's a Matter Baby. Ik had dit album toch al zeker geen tien/vijftien jaar meer gedraaid. Wat ik wel vaker doe als ik een dergelijk album weer een draaibeurt ga geven,
is meteen op internet ga zoeken of deze artiest nog actief in de muziekwereld is. In het geval van Ellen Foley was ik hier zeker benieuwd naar vanwege het feit dat ik hier sinds de release van “Night Out” in 1979 niets meer van gehoord had.

Na haar twee grote hits, die geproduceerd waren door Ian Hunter en Mick Ronson was Foley nog wel te horen op diverse albums uit 1980 van andere artiesten waaronder Ian Hunter zelf (We Gotta Get Outta Here), op het album Mirrors van Blue Öyster Cult en op het album Sandinista! Van The Clash. In ruil voor haal vocale diensten waren de heren van The Clash op hun beurt weer te horen op haar tweede album “The Spirit of St. Louis” uit 1981.
Ondertussen bloeide er ook iets moois tussen Foley en Mick Jones, echter maar van korte duur. Deze turbulente relatie wordt bezongen in Should I Stay or Should I Go van The Clash.
Ook is Foley nog te horen op Joe Jackson's album Body & Soul en was ze een van de vier zangeressen van de band Pandora's Box, de band van Jim Steinman (die ook verantwoordelijk was voor Bat out of Hell).


In de jaren negentig werd het heel still rond de muzikale carrière van Foley. Athans, er werden geen platen meer uitgebracht. Foley had zich veel meer geconcentreerd op acteren en was regelmatig te zien bij diverse Broadway producties waaronder “Hair”. Daarnaast was ze ook te zien op tv (o.a. in de serie Night Court) en in een aantal films (o.a. in Fatal Attraction).

Eindelijk, na 30 jaar geen platen meer te hebben uitgebracht, komt Foley weer met een heerlijk
bluesrock/Americana album. Degene die het album “Night Out” kennen (wie niet?) zullen aangenaam verrast zijn. Te horen is een zangeres die het vak nog volledig beheerst en niets aan glans heeft ingeboet. Haar stemgeluid is nauwelijks veranderd. Dit is echt een heerlijk album, ga dat luisteren!
Hier is alvast een voorproefje, het eerste nummer van haar album About Time uit 2013, If You Can't Be Good. Het complete album vind je bij Spotify.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten