zondag 29 november 2015

Zita Gereben

One Night (Our Places - 2012)

Een aantal maanden geleden stuitte ik op een cd van de Hongaarse zangeres Zita Gereben. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, maar de recensie sprak mij wel aan. Net zoals altijd zocht ik de cd op Spotify en tot mijn verbazing was deze daar te beluisteren. Spotify blijft mij wat dat betreft keer op keer verbazen, ongelofelijk hoe groot deze muziekbibliotheek is.
Bij het beluisteren van de cd had ik niet het idee naar een Oost Europeaanse artiest te luisteren. Vaak kun je dit toch op een of andere manier horen. Hier absoluut niet.
De muziek doet een beetje denken aan de stevige blues geörienteerde rock van Ana Popovich, toevalligerwijs ook een Oost Europese muzikante. De nummers die op “Our Places” staan zijn alleen minder blues-rock en iets meer pop met af en toe een funky/jazz sfeertje. Nou lijkt het alsof het toch iets totaal anders is, maar beluister beide artiesten maar eens, dan hoor je wat ik bedoel.
Zita Gereben (geb. 1981 ) is dus een Hongaarse zangeres die al op vroege leeftijd in aanraking kwam met muziek.


Op achtjarige leeftijd begon ze met viool en zong ze in het Hongaarse Radio Children Choir. In 2001 werd ze toegelaten tot de MZTSZ Kőbánya Music Studio waar ze zang ging studeren. In 2004 rondde zij haar studie hier af en werd ze toegelaten tot de Franz Liszt Academie voor Muziek in Jazz faculteit waarvan ze in 2008 afstudeerde.
Vanwege haar studie ging ze, vanzelfsprekend, jazz spelen. Ze richtte hiervoor het Gereben Zita Quintet op. Hiermee trad ze op in Duitsland, Oostenrijk, Polen, Tsjechië en Oekraïne bij diverse muziekfestivals en jazz clubs. In de loop der jaren verschoof de muziekstijl steeds meer van jazz ballads naar meer up-tempo funk.
In 2010 verscheen er het eerste solo album “Ready for the Sun”. Hierop zijn nog voornamelijk pop geörienteerde jazzsongs te horen. Op haar tweede solo album dat in 2012 uitgebracht werd, staan meer funky popsongs, beïnvloed door blues en jazz. Dit was geen bewuste keuze, maar meer een spontane ontwikkeling van de band/muzikanten.

“Our Places” is een lekker in het gehoor liggend album geworden, maar persoonlijk heb ik het idee dat de nummers pas echt tot zijn recht komen bij een live concert.
Het nummer One Night wat hier te horen is, wordt door het Gereben Zita Quintet, en is het openingsnummer van haar soloalbum.
De complete cd is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten