zaterdag 28 november 2015

The Gun Club

Eternally is Here (The Las Vegas Story – 1984)

Hoewel ik een groot liefhebber ben van mooi opgenomen platen, komen er ook regelmatig platen voorbij waarvan de geluidskwaliteit veel minder is, maar die op een of andere manier een enorme indruk achterlaten.
Een mooi voorbeeld daarvan is de uit Los Angeles afkomstige band The Gun Club.  De meeste albums van ze zijn vrij belabberd opgenomen en de combinatie van (Amerikaanse) punk-rock, rockabilly en country was niet echt een muzikaal hoogstandje, maar toch waren zij zeer succesvol.
Het succes had de band voor een groot deel te danken aan oprichter Jeffrey Lee Pierce, voormalig voorzitter van de Blondie fancub in Los Angeles. Deze flamboyante muzikant die heer en meester was in mooi, maar vooral gepassioneerd vals zingen, richtte in 1979 de band op, samen met gitarist Brian Tristan (artiestennaam: Kid Congo Powers), bassist Don Snowden en drummer Brad Dunning. Nog voor de opnames van het eerste album was nog alleen maar Jeffrey Lee Pierce over, de rest was al vertrokken (Kid Congo was gitarist van The Cramps geworden) en vervangen door andere muzikanten.
Met deze nieuwe bezetting werd in 1981 het succesvolle debuutalbum “Fire of Love” opgenomen en uitgebracht. Dit album is een klassieker binnen de alternatieve rock scene. In 1982 vertrok de band van LA naar New York om het tweede album “Miami” op nemen onder leiding van Chris Stein, gitarist van Blondie. Op dit album was naast Stein ook Debbie Harry te horen die de achtergrondzang voor haar rekening nam. Ondanks dat het wederom een fantastisch album was, was er ook veel kritiek op de matige, dunne mix. Rob Ritter verliet snel na de release de band en werd vervangen door zijn oude bandmaatje Patricia Morrison die hij alle baspartijen aanleerde. De overige twee leden werden vrij kort daarna ontslagen door Pierce en vervangen door leden van de New Yorkse band Tetras. Deze bezetting hield echter maakt kort stand, tijdens de Australische tournee liepen de ruzies zo hoog op dat Pierce aan de supporting act moest vragen om met hem samen te spelen om de tournee af te maken.Het muzikale hoogtepunt van de band kwam met het derde album. Gitarist Kid Congo Powers was inmiddels terug op het nest, net zoals “Miami” drummer Graham. Samen met bassist Patricia Morrison werd in 1984 het derde album “The Las Vegas Story”. Op dit album was minder punk-rock te horen, maar meer een gepolijste alternatieve rocksound.
Na de release van dit album volgende een uitgebreide tournee door Europa. Een van de optredens in Nederland werd destijds op de radio uitgezonden (een optreden bij Pandora’s Music Box in de Doelen te Rotterdam, 21-09-1984). Dit optreden staat overigens nog steeds op de website van 3voor12.
Net zoals bij de vorige albums viel de band ook na dit album wederom uit elkaar. Alleen besloot de band deze keer om er helemaal mee te stoppen en gaf aan het einde van dat jaar een korte afscheidstournee.

Maar nu komt de vraag, wat is/was het  beste album van deze drie? Moeilijk, alle drie de albums hebben hun eigen sterke punten.  Het laatste album is muzikaal gezien wel de beste, ook de bezetting was naar mijn mening de beste uit de historie van The Gun Club. Maar het debuutalbum is ook een juweel. Toch ga ik voor  “The Las Vegas Story”. Van dit album is hier het nummer Eternally is Here.

Het complete album is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten