dinsdag 3 november 2015

Portico Quartet

Knee-Deep In The North Sea (Knee-Deep In The North Sea - 2007)

Wanneer je de berichten op deze blog vaker leest, dan weet je waarschijnlijk dat Spotify een van de grootste bronnen voor mij v.w.b. het ontdekken van nieuwe muziek. Portico Quartet is daar geen uitzondering op. Omdat ik Hadouk Trio leuk vind, vond Spotify dat ik Portico Quartet ook leuk zou vinden. En omdat Hadouk een van mijn favoriete bands is, was ik wel benieuwd of er nog andere bands waren in dit genre (world-jazz…).

Portico Quartet is een band die uit Londen komt,
opgericht is door studenten aan de ‘School of Oriental and African Studies’ en in 2007 hun eerste album “Knee-Deep in the North Sea “ uitbracht. De naam van de band is ontstaan na een optreden in een portiek tijdens een flinke regenbui ergens in italië.
Op het eerste en daaropvolgende album stond een frisse mix van jazz en folk/world. Waarschijnlijk (…) werd door Spotify hierdoor de conclusie getrokken dat het op Hadouk zou lijken. Maar na een paar luisterbeurten bleken er toch veel meer overeenkomsten te zitten tussen beide bands. Wanneer je kijkt naar  het soort instrumenten die gebruikt worden, zowel bij Hadouk en Portico neemt een blaasintrument een belangrijke rol in, is de percussie zeer nadrukkelijk aanwezig (maar niet hinderlijk) en worden er ook minder gangbare instrumenten gebruikt.
Met name het debuutalbum scoorde hoog, het werd genomineerd voor de Mercury Music prize 2008 en en won, naar mijn mening terecht,  de prijs voor album van het jaar in de categorie Jazz Folk and World Music van Time Out Magazine.


In September 2014 verliet een van de leden de band. De naam van de band werd vervolgens veranderd in Portico (het was immers geen quartet meer) en veranderde ook de muziekstijl drastisch. Portico ging veel meer de kant uit van elektronische synthpop en ambient/experimentele sfeermuziek.

Van dit debuutalbum is hier de titelsong van het album, Knee-Deep In The North Sea,  het volledig album is bij Spotify te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten