zondag 22 november 2015

Nils Petter Molvær

Sleep With Echoes (Baboon Moon – 2011)

Ik heb het er vaker over gehad, muziek uit Scandinavië. De muziek uit met name Noorwegen en Zweden heeft altijd wel iets magisch om zich heen. Iets waardoor je onmiddellijk hoort dat het bijvoorbeeld niet uit Engeland of de Verenigde Staten komt. Laatst kwam ik het album Baboon Moon van de uit Noorwegen afkomstige trompetist Nils Petter Molvær tegen. Zonder te weten naar wie ik aan het luisteren was had ik al meteen het gevoel dat dit weer zo’n juweeltje uit Scandinavië moest zijn. En dat klopte dus.

Na wat reviews op internet gelezen te hebben over dit album, blijkt dat dit een uiterst herkenbaar Nils Petter Molvær album is. Maar wel met het bekende ECM (befaamd Jazz-label) sausje eroverheen. Een flinke dosis jazz, wat progrock, maar vooral heel veel sfeer. Nou is sfeer geen typische muziekstijl, maar degene die het ECM label kennen weten waarschijnlijk wel wat er hiermee bedoeld wordt.
Op dit album hoor je invloeden van bijvoorbeeld Terje Rypdal en Miles Davis, maar ook Sigur Ros en Talk Talk (ten tijde van “Spirit of Eden”). Het klinkt haast onwerkelijk, maar er zijn op Baboon Moon slechts drie muzikanten te horen, naast Molvær hoor je gitarist Stian Westerhus en drummer Erland Dahlen. Dit trio is in staat om indrukwekkende soundscapes neer te zetten waar oneindig veel elementen uit allerlei muziekstromingen in te ontdekken zijn.


Het nummer waar ik voor gekozen heb is Sleep with Echoes. Dit is zomaar een willekeurig nummer van dit Baboon Moon. De reden hiervoor is omdat het gehele album gewoon van begin tot eind beluisterd moet worden als zijnde één nummer, en in mijn ogen (oren?) daarom ook maar één hoogtepunt heeft.
Sleep with Echoes laat wel duidelijk horen welke kant het uitgaat bij dit album. Het complete album kun je bij Spotify beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten