zondag 8 november 2015

Faithless

Salva Mea (Reverence – 1996)

Dance is eigenlijk een genre wat mij totaal niet kan bekoren, maar er zijn enkele uitzonderingen. Faithless is er een van. Deze Britse dance-act heeft het gepresteerd ook niet-dance liefhebbers warm te laten lopen voor hun debuutalbum. Inclusief mijzelf, Reverence uit 1996 is een album wat ik regelmatig draai, met name in de auto.

De eerste hit van dit album was het nummer Salva Mea, gevolgt door Insomnia. Deze twee nummers zijn wereldwijd bekend geworden en alleen al van Salva Mea zijn meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht.

Maar wat is nou de oorzaak dat juist deze dance formatie ook fans heeft buiten de dance-scene? Lastig te zeggen, maar een van de redenen is mogelijk omdat Faithless een echte band is. Dat wil zeggen, Faithless heeft een drummer, bassist en gitarist, en dat is uiterst zeldzaam binnen dit genre. Dus niet alleen een zanger/performer en een dj.
Een andere reden kan zijn, en daarvoor moet je wel even de moeite nemen om het album "Reverence" te beluisteren, Faithless heeft niet alleen dance-songs gemaakt. Ongeveer de helft van de nummers op dit album zijn rustige, sfeervolle nummers. Dit maakt het album ook uitermate geschikt om lekker thuis te beluisteren, op de bank met een wijntje/biertje o.i.d.

Na een aantal jaren zeer intensief gespeeld te hebben en alle uithoeken van de wereld gezien te hebben kondigde zanger Maxi Jazz aan dat Faithless ging stoppen na de "Thank You and Goodbye" tournee. De band was vanwege deze hectische jaren volledig uitgeput.


Maar… Faithless kondigde eerder dit jaar op hun Facebook pagina een comeback aan. Wat de exacte reden voor deze comeback was (eigenlijk meer een pauze van slechts vier jaar…) zullen we in het midden laten, maar marketingtechnisch is het natuurlijk wel een goede zet. Door het een comebck te noemen raken de fans meer opgewonden dan een bij een normale albumrelease en het kweekt ook interesse, en levert weer nieuwe fans op.

Hier is het nummer Salva Mea te horen, het nummer waar het allemaal mee begonnen is. Het complete album kan ik jullie zeker aanraden. Dit zeer diverse album kan met gemak tijdloos genoemd worden . Na 20 jaar heeft het zijn glans nog steeds niet verloren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten