woensdag 25 november 2015

ESKA

Shades of Blue (E.S.K.A. – 2015)

Soms kom je een album tegen dat je bij de allereerste luisterbeurt meteen raakt, en dat je vervolgens wekenlang nagenoeg iedere dag draait omdat het simpelweg zo geweldig goed is. Dit overkwam mij bij het album E.S.K.A. van de Londense zangeres ESKA.
Ik ontdekte E.S.K.A. bij een audioshow waar een nummer van dit album werd gedraaid. Zoals ik wel vaker doe, pakte zocht ik m.b.v. Soundcloud op welk nummer en welke artiest dit was.
Tot mijn verwondering was dit een album wat ik al eerder in recensies was tegengekomen, maar links heb laten liggen vanwege de muziekstijl. Door de meeste recensenten wordt het album namelijk in het hokje R&B, Pop geplaatst. Met name R&B spreekt mij niet zo aan (tenzij het Rhythm & Blues is…)

Eska is een in Zimbabwe geboren zangeres die op jonge leeftijd samen met haar ouders naar Zuid-Londen verhuisde.
Haar muzikale carrière begon al op school, toen zij daar viool lessen nam. Ze bleek daar zo goed in te zijn, dat ze vrij snel een beurs kreeg voor het conservatorium. Hier ontwikkelde ze al haar muzikale talenten, naast viool ook zang, arrangeren en componeren. Maar met name met haar stem wist ze haar publiek zo te imponeren dat ze al snel “Queen Of Soul” werd genoemd.
Eska werd al snel opgemerkt en niet veel later werkte ze samen met bekende artiesten zoals Grace Jones, Cinematic Orchestra, Zero 7 en Bobby McFerrin. In deze periode heeft ze een onnavolgbare reputatie opgebouwd als zangeres en componist.


Dit jaar verscheen haar debuutalbum E.S.K.A. Vanaf de eerste paar noten op dit fantastische album hoor je dat dit niet zomaar een popalbum. Vergelijkingen met Erykah Badu, Macy Gray, Tori Amos en Laura Mvula kloppen allemaal, maar het is veel meer dan dat. De muziek is veel gevarieerder, veel creatiever etc etc. Het ene moment hoor je folk invloeden, dan weer Afrikaanse, het gaat alle kanten op. Het gevaar bij dit soort allegaartjes is, dat het snel gaat vervelen. Eska weet dit echter al deze invloeden op een dusdanige manier te combineren op één album dat het bij elke luisterbeurt blijft boeien.
Bijkomend voordeel is dat het album werkelijk perfect geproduceerd is en uitgebracht bij het platenlabel van het high-end audiomerk Naim.

Dit album gaat zeker in mijn top 10 van van 2015 verschijnen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten