zaterdag 14 november 2015

Erik Truffaz Quartet

Blue Movie (El tiempo de la Revolución – 2012)

Erik Truffaz is een Franse jazz trompetist die sinds de release van zijn eerste abum in 1996 al experimenteert met verschillende muziekstijlen zoals hip hop, rock & roll en dance. In zijn muziek is ook duidelijk zijn grote held Miles Davis te horen. In de manier waarop Truffaz zijn trompet bespeelt zijn de invloeden van Davis goed terug te horen.
Truffaz’eerste album werd bij EMI uitgebracht, vanaf zijn tweede album wat op het befaamde Blue Note label werd uitgebracht kreeg Truffaz pas internationale aandacht.
Deze samenwerking bleek een gouden greep te zijn, er zouden nog vele albums van Truffaz op Blue Note worden uitgebracht. In 2007 werd daar een bijzondere samenwerking aan toegevoegd, op het album Arkhangelsk, waar een mix van pop, Franse chansons en jazz/crossover te horen is, is ook de bekende Britse zanger Ed Harcourt te horen.

Truffaz’ tiende album op het Blue Note label “El Tiempo de la Revolución” werd in 2012 uitgebracht.
El Tiempo…” is een wat minder experimenteel album vergeleken met zijn voorgaande albums maar zeker niet minder mooi. Alles stijlen waarmee Truffaz geëxperimenteerd heeft lijken hun plekje te hebben gevonden op dit album. Ook op dit album zijn weer de duidelijke Miles Davis te horen, maar dan wel met elementen uit dance, hiphop en rock. Het geheel klinkt het ene moment bijzonder melodieus, af en toe zelfs melancholisch, het ander moment klinkt er een steviger dancebeat en wordt het nummer gedragen door elektronica.


Al met al een heerlijk afwisselend album voor de jazz liefhebber, maar ook zeker wanneer je houdt van bijvoorbeeld Gare du Nord en/of St. Germain. Hier is het nummer Blue movie te horen, een van de drie niet-instrumentale nummers. De zangeres die hier te horen is, is de Zwitserse zangeres Anna Aaron.
Het complete album is te beluisteren bij Spotify.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten