zondag 1 november 2015

Beth Gibbons

Sand River (Out of Season – 2002)

Bij het horen/lezen van de naam Beth Gibbons zal niet bij iedereen meteen een belletje gaan rinkelen. De band waar die zij samen met Geoff Barrow en Adrian Utley oprichtte, is veel bekender namelijk Portishead.

Samen met Portishead heeft ze sinds 1994 drie studioalbums, een live-album en een handvol singels uitgebracht. Daarnaast heeft ze ook nog samengewerkt met Talk Talk bassist Paul Webb om als gastmuzikant de zangpartijen te verzorgen bij zijn experimentele project .O.rang.

Een jaar na het verschijnen van het live-album uit 1998 werd het akelig stil rondom Portishead. Dit gaf Gibbons de mogelijkheid om aan een soloalbum te gaan werken. Dit album met de titel “Out of Season”, verscheen in 2002.

Wanneer je op de lijst van muzikanten kijkt die hierop meegewekt hebben zie daar o.a. Rustin Man staan, wat het pseudoniem is voor… Talk Talk bassist Paul Webb. Maar ook Gibbons’ bandmaatje Adrian Utley en Webb’s voormalige muzikale partner Lee Harris verleenden hun diensten.Wie verwacht een soort Portishead te gaan horen komt bedrogen uit. Er zijn wel wat invloeden hiervan te horen, maar op deze ultieme herfst plaat zijn ook zeker invloeden van Nina Simone, Billie Holiday, Nick Drake en een vleugje Talk Talk te bekennen. Een vrolijke plaat is het dan ook zeker niet, maar wel ongelofelijk mooi. Van dit album is het nummer Tom the Model op single uitgebracht en klinkt misschien wel wat bekend in de oren. Volgens mij is dit nummer destijds ook zo af en toe op de Nederlandse radio gedraaid.

Hier is een het nummer Sand River te horen, voor mij een van de mooiere songs op dit album. Het complete album vind je bij Spotify.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten