zaterdag 21 november 2015

13th Floor Elevators

Rollercoaster (The Psychedelic Sounds of – 1966)

De allereerste band die psychedelische rock speelde was ongetwijfeld 13th Floor Elevators. Alle andere bands binnen dit genre zoals Grateful Dead, Jefferson Airplane, Velvet Underground, Quicksilver Messenger Service begonnen allen later. Over het algemeen wordt aangenomen dat The Doors de eerste waren, maar dit hadden ze enkel/vooral te danken aan hun immense populariteit. 13th Floor Elevators was de eerste band die het woord 'psychedelic’ zowel in de titel van hun debuutalbum als in de teksten gebruikte, 2 weken voordat Grateful Dead dat deed.

13th Floor Elevators werd opgericht werd door Tommy Hall, student aan de universiteit in Austin, Texas, de campus waar ook Janis Joplin studeerde. Samen met een aantal leden van de lokale band The Lingsmen waaronder leadgitarist Stacy Sutherland en zanger Roky Erickson van de band The Spades. Hall studeerde psychologie en literatuur, maar had nooit de ambitie om muzikant te worden.
Net zoals veel meer studenten experimenteerde hij veel met drugs, LSD in het bijzonder. Hall was er van overtuigd dat je door het gebruik van psychedelische drugs een nieuw bewustzijn kon bereiken waardoor je veel beter de relaties tussen aardse dingen (Sex, religie, werk, ...) kon zien. Door alles als één geheel te kunnen zien, kan de mens zijn gedachten herstructureren en het leven op een betere manier benaderen…


Hall gebruikte de muziek enkel om deze ideeën tot uiting te brengen en te verspreiden.
De teksten op het debuutalbum "The Psychedelic Sounds" beschrijven dit proces en kan hiermee beschouwd worden als een van de eerste concept albums. De term concept album was overigens in die tijd nog niet uitgevonden. Het typische geluid van de Elevators en de bijbehorende teksten hebben dit album uniek en zeer invloedrijk gemaakt en is dan ook een klassieker binnen de garagerock en psychedelische rock.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten