zaterdag 10 oktober 2015

TC Matic

Le Java (L'apache - 1982)

Degene die in de jaren tachtig regelmatig popconcerten en festivals bezochten zullen zich ongetwijfeld nog de Belgische band TC Matic kunnen herinneren.
TC Matic was ontstaan uit Tjens Couter, de band waar Arno Hintjens ook zanger van was. Toen het einde van de jaren zeventig in zicht kwam besloot Hintjens om een wat moderne sound te creeëren en richtte veranderde de bandnaam in TC Matic. Waarbij TC uiteraard een verwijzing was naar Tjens Couter en Matic de naam van een Joegoslavische schrijver.

Het vinden van een platenmaatschappij bleek moeilijker te zijn dan verwacht. Ondanks dat Tjens Couter een bekende groep in België was, was het enige haalbare op dat moment een nummer op een promotiealbum van een Belgische bank. Met het bedrag wat ze hiervoor kregen werden vijf nummers opgenomen in een studio in Londen.
Hierna was nog steeds niemand geïnteresseerd in TC Matic, behalve Paul Evrard, voormalig manager van Raymond van het Groenewoud. Evrard bracht het nummer O la la la uit op zijn eigen platenlabel, en het werd meteen een enorme hit. De single werd 15.000 keer verkocht, wat een enorm aantal was voor een Belgische single in die tijd.
Het daaropvolgende debuutalbum werd in 1981 zeer positief ontvangen, maar waar de band echt bekend mee werd waren de indrukwekkende live optredens. Zelfs Torhout-Werchter was bijna te klein voor Hintjens en zijn mannen. Met het tweede album "L'apache" probeerden ze door te breken naar de rest van Europa. Dit lukte maar deels. Ze speelden weliswaar op alle grote festivals (Pinkpop, Roskilde, Frankrijk, Duitsland...) maar het grote commerciële succes bleef uit. En dat veranderde na het uitbrengen van het derde (Choco) en vierde album (Yé Yé) ook niet.


Na een grote tournee met de Simple Minds besloot TC matic in 1986 om te stoppen. Om te kunnen overleven was een Europese doorbraak noodzakelijk. Helaas is het de band nooit gelukt om buiten de grenzen van de Benelux zo succesvol te worden als binnen de Benelux.

Nou komt het moeilijkste, welk nummer kies ik om hier te plaatsen. Na wat wikken en wegen is het Le Java geworden, een nummer waar het opzwepende ritme, het agresieve gitaargeluid van Jean-Marie Aerts, de stuwende bas en natuurlijk de toch enigszins aparte manier van zingen van Hintjens goed te horen is.

Het complete album is te vinden bij Spotify.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten