zondag 18 oktober 2015

Savoy Brown

I’m Crying (Raw Sienna - 1970)

Savoy Brown is een Britse Blues-rock band die al onafgebroken sinds 1965 bestaat. Hiermee is het een van de langst, nog bestaande bands die in het rijtje van o.a. de Rolling Stones, Bintangs en Golden Earring hoort. Savoy Brown heeft echter veel persoonswisselingen gehad, Golden Earring en de Rolling Stones niet. Bintangs dan weer wel (misschien nog wel meer dan Savoy Brown…).

In 1965 werd de band opgericht door gitarist Kim Simmonds en mondharmonicaspeler John O'Leary
onder de naam Savoy Brown Blues Band in de wijk Battersea, zuid-west Londen die bekend is vanwege het Battersea Power Station, een grote voormalige energiecentrale, dat verscheen op het album Animals van Pink Floyd.
Het eerste album Shake Down verscheen in 1967 en bevatte uitsluitend blues covers. De zanger die op dit album te horen was, was Bryce Portius, een van de eerste zwarte muzikanten die deel uit maakte van een blanke Britse rockband.
In de jaren die volgden zouden nog vele andere muzikanten deel uitmaken van Savoy Brown. O.a Bob Brunning and Hughie Flint van John Mayall's Bluesbreakers, Bill Bruford (drums) en Dave Walker (zang), Paul Raymond (toetsen & gitaar), Andy Silvester (bas) en Dave Bidwell (drums). De laatste vier waren allen afkomstig van de band Chicken Shack (I’d rather go blind). Uiteindelijk betekende dit ook het einde van Chicken Shack.


Het nummer wat hier te horen is (I’m Crying), is afkomstig van het album Raw Sienna uit 1970. Raw Sienna is qua stijl een beetje een buitenbeentje, er word hier geëxperimenteerd met rock, jazz, soul en psychedelica. Voor mij was het mijn eerste kennismaking met Savoy Brown en deze viel beslist niet tegen. Door het experimentele karakter van dit album vind ik het het meest interessant album wat de heren hebben uitgebracht. Eerlijk gezegd, alle andere albums die ik hierna van ze heb gehoord vind ik vergeleken met Raw Sienna enigszins tegenvallen. Wat overigens niet wil zeggen dat dit slechte albums zijn. Absoluut niet!

Het volledig album vind je bij Spotify.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten