woensdag 21 oktober 2015

Les Negresses Vertes

Zobi La Mouche (mlah – 1989)

In 1989 verscheen het debuutalbum van de Parijse band ‘Les Negresses Vertes’. De eerste single van dit album, Zobi La Mouche, was regelmatig op de radio te horen. Les Negresses Vertes klonk als een groep straatmuzikanten, alsof ze recht uit de tunnels van de Parijse Metro waren gekropen.
Met dit debuutalbum wisten de heren de harten van liefhebbers zigeunermuziek, pop, rai, folk en rock ’n roll (misschien nog het best te omschrijven als ‘Dubliners meets Mano Negra’) te veroveren. Met name tijdens live-optredens wisten ze de boel (bijna…) letterlijk op hun kop te zetten.
Met nummers als het eerder genoemde Zobi La Mouche, C'est pas la mer à boire en het zomerse Voilà l'étè werd elk optreden een groot feest, maar wel met de nodige melancholie. Tja, dat is te verwachten van een Franse band.

Nou ben ik de Franse taal niet echt machtig, maar ik heb mij laten vertellen dat de ogenschijnlijk vrolijke Franse feestnummers die bezongen werden vaak uitermate cru verwoord werden, maar wel met een flinke dosis humor.
In de origenele samenstelling waarmee ze slechts twee albums mee hebben gemaakt, was zanger Helno Rota de Lourcqua (Heino) de onbetwiste frontman. Helaas worstelde hij met zijn heroïneverslaving die hem op 22 januari 1993 fataal werd.


Na Heino’s door verlieten diverse leden de band. De overgebleven leden gingen door met de band en namen weer een nieuw album op. Dit album “Zig-Zague” kwam uit in 1995. Het rauwe geluid van de eerste twee albums was hierop grotendeels verdwenen. Maar de grote ommezwaai kwam met het album “Trabendo” uit 2000. Hierop was een band te horen die muzikaal gezien nog maar weinig overeenkomsten had met de ‘Heino’ periode.

Hier is een mooie live versie van de grote hit Zobi La Mouche te horen van het schitterende debuutalbum uit 1989. Het complete album is op  Spotify te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten