zaterdag 3 oktober 2015

Judas Priest

Sinner (Unleashed in the East - 1979)

Het zal ergens begin jaren tachtig geweest zijn dat ik geïnteresseerd raakte in diverse hardrock en heavy metal bands. Het begon met een singeltje van Kiss en een lp van Deep Purple.
Dit “ontwikkelde” zich verder tot het zeer trouw volgen van voornamelijk de Britse heavy metal bands die op dat moment erg populair waren. Dankzij Hanneke Kappen en haar radioprogramma leerde ik bands kennen als Iron Maiden (nog met Paul DiAnno), Saxon, Dio en Judas Priest.
Een jeugdvriend van me mocht op een gegeven moment, samen met z’n oudere broer naar een optreden van Judas Priest. Volgens in de Groenoordhallen in Leiden. Helaas mocht ik toen niet mee. Later heb ik dat overigens ruimschoots ingehaald.

Judas Priest is op dit moment een van de langst nog bestaande heavy metal bands. Opgericht in 1970 in Birmingham en in bezit van de titel "Greatest Metal Band of all time”. Althans, volgens MTV. Of dat klopt moet je maar voor jezelf uitmaken. Priest is in ieder geval wel een van de belangrijkste trendsetters binnen het genre, zon niet de belangrijkste. Nog steeds worden er nieuwe bands opgericht die Priest als een van hun belangrijkste invloeden noemen.

De enigste twee originele bandleden zijn gitarist K. K. Downing en bassist Ian Hill. Zij kennen elkaar al sinds hun vroege tienerjaren. Beide hadden dezelfde muzikale interesse en besloten om ieder een instrument te leren spelen. Toen een lokaal bandje genaamd Judas Priest werd opgeheven, besloten de vrienden een hardrockband op te richten. De zanger en oprichter van de originele Judas Priest (Al Atkins) ontmoette Downing, Hill en drummer John Ellis en sloot zich aan bij de, toen nog, zanger-loze band. Het voorstel van Atkins was om verder te gaan onder de naam van zijn oude band, Judas Priest. Echter, na aanhoudende problemen met het management werd in 1973 besloten om Al Atkins en de drummer te ontslaan.
De vriendin van Ian Hill had een voorstel. Haar broer Rob (Halford) wilde graag zingen in een band en werd voorgesteld aan de overige leden. Omdat de band ook zonder drummer zat (iets wat later wel vaker zou voorkomen…) nam Rob een de drummer van zijn vorige band mee. Beide heren werden aangenomen.


1974 Was het jaar dat het debuutalbum van Judas Priest opgenomen ging worden. De platenmaatschappij had als voorwaarde dat de band nog een extra gitarist zou zoeken. Dit werd Glenn Tipton, een lead-gitarist die samen met K.K. Downing voor het herkenbare gitaargeluid (dubbele gitaarsolo’s) zou gaan zorgen.

Hier is het nummer Sinner te horen van het eerste live-album van Judas Priest. Ondanks dat ik niet meer zo vaak muziek uit dit genre draai, is “Unleashed in the East” uit 1979 nog steeds een van mijn favoriete, en meest gedraaide live albums.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten