zaterdag 17 oktober 2015

Jewel

Serve the Ego (This Way – 2001)

Wanneer je aan een gemiddelde muziekliefhebber vraagt of ze een nummer van de Amerikaanse zangeres Jewel op kunnen noemen, is de kans groot dat haar grote hit Foolish Games genoemd wordt en dat het daarna stil blijft.
Jewel is ons land lang niet zo populair als in de Verenigde Staten en heeft hier in Nederland maar weinig echte hits gescoord.
In de Verenigde Staten is ze ongelofelijk populair en heeft ze al menig hit gescoord. Het zal ‘m een beetje in het soort muziek zitten.
De compinatie van pop/rock met een aardige dosis country wil over het algemeen in Nederland niet zo lukken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Shania Twain, die een beetje in dezelfde vijver vist qua muziekstijl, is wel bekend in Nederland, maar vergeleken met de Verenigde Staten valt Nederland in het niet.

Maar goed, Jewel is zeer geliefd in haar eigen land. In januari 1998 werd zij bijvoorbeeld gevraagd om het Amerikaanse volkslied te zingen bij de opening van de Super Bowl XXXII.
In 2001 bracht zij haar vierde album “This Way” uit. Dit album, wat zes jaar na haar wereldwijde hit Foolish Games uitkwam, was een album wat qua stijl iets afweek van haar ‘oude’ stijl. Jewel liet op dit album horen dat zij ook wel wat steviger nummers kon spelen. Met name de tweede helft van het album (Love Me, Just Leave Me Alone, The New Wild West )laat de wat rauwere nummers horen. Dat haar fans dit absoluut konden waarderen bleek wel toen het nummer Serve the Ego op single werd uitgebracht, hiermee scoorde ze in de Verenigde Staten meteen haar eerste nummer 1 hit.


Over het algemeen vind ik de muziek van Jewel veel te zoet en een veel te hoog Top-40 gehalte hebben, maar dit album is daar een uitzondering. Door de iets ruigere aanpak, die af en toe doet denken aan de muziek van Sheryl Crow en zelfs Heather Nova is dit een album wat ik nog steeds regelmatig met veel genoegen beluister.

Hier is het nummer Serve the Ego te horen, het complete album vind je bij Spotify.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten