zondag 25 oktober 2015

BraAgas

La Comida (Yallah! – 2014)

BraAgas speelt wereldmuziek. Wereldmuziek is (volgens Wikipedia) “muziek die terug te leiden is tot een bepaalde bevolkingsgroep of land”. Persoonlijk vind ik dat een heel erg ruime en op verschillende manieren uit te leggen omschrijving. In het geval van BraAges is het echter de beste omschrijving voor deze band uit Praag die een mengeling van Spaanse, Joodse, Servische, Bulgaarse, Zweedse, Finse, Italiaanse en Roma muziek speelt.

BraAgas bestaat momenteel uit vier mooie dames die een heel arsenaal traditionele instrumenten bespelen en één man die de baspartijen op zich neemt. Op het laatste album, Yallah!, wat in 2014 is uitgebracht wordt de band nog eens aangevuld met een extra (alt-) violiste. Ondanks dat de titel van het album doet vermoeden dat we hier hoofdakelijk te maken hebben met Arabische muziek, staan hier ook weer tal van (Zuid-) Europese en vooral Sefardische nummers op. Maar ook waan je je af en toe in Scandinavië. In zekere zin zou dit album ook een concept album genoemd kunnen worden, het volgt het verhaal over Spaanse joden die aan het einde van de 15e eeuw gedwongen worden zich te bekeren tot het christendom of Spanje te verlaten. Velen verlaten het vaderland en kwamen terecht in Noord-Europa, Turkije, de Balkanlanden en Griekenland. De muziek die zij meenamen evolueerde zich tot het Sefardisch repertoire en waren de basis voor de nummers op Yallah!


Al deze, soms zeer uiteenlopende, stijlen worden allen op een heerlijke melancholische, maar ook opgewekte en meeslepende wijze vertolkt die zo typerend is voor BraAgas.
Gipsy Kings meets Le Mystère Des Voix Bulgares? Zou best kunnen. Door alle stijlen en het zingen in diverse talen is dat misschien nog wel de beste omschrijving. Een absolute wereldplaat!

Een nummer kiezen van dit album wat representatief is voor het gehele album is geen makkelijke opgave gezien de diversiteit aan stijlen op Yallah! Het nummer wat hier nu te beluisteren is (La Comida), is ook slechts een klein voorbeeld. Raakt het je, beluister dan het complete album, bijvoorbeeld via Spotify.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten