zondag 11 oktober 2015

Anthony Phillips

The Geese and the Ghost (The Geese and the Ghost – 1977)

Al bladerend door mijn platenverzameling kwam ik een tijd geleden uit bij een van de mooiste, maar relatief onbekende, progrock albums van de jaren ’70, "The Geese and the Ghost". Dit album is het debuutalbum van voormalig Genesis gitatarist Anthony Phillips.

Wanneer je het over voormalige Genesis leden hebt, denk je al snel aan Peter Gabriel, Steve Hackett of Mike Rutherford. Anthony Phillips wordt minder snel genoemd.
Mogelijk omdat hij op slechts twee albums van Genesis meegespeeld heeft namelijk “From Genesis to Revelation (1969)” en “Trespass (1970)”. Toch was hij een van de belangrijkste leden die ooit in Genesis hebben gespeeld, hij was mede-oprichter en –componist en heeft voor een groot deel het ‘oude’ Genesis geluid bepaald.

De eerste aanzet voor dit debuutalbum werd al in 1969 gemaakt. Phillips schreef toen samen met Mike Rutherford al een aantal muziekstukken waaronder het titelnummer wat oorspronkelijk D Instrumental heette. De meeste stukken werden echter pas geschreven na het vertrek van Phillips uit Genisis in 1970. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het album een duet-album zou worden (Phillips-Rutherford), maar vanwege tijdsgebrek en andere muzikale verplichtingen ten tijde van de opnames van Genesis’ “The Lamb Lies Down on Broadway” werd besloten om het album enkel onder Phillips’ naam uit te brengen en Rutherford als gastmuzikant te vermelden.
De rest van het album werd in verschillende sessies opgenomen. Na zijn vertrek besteedde Phillips eerst een paar jaar aan zijn muziekstudie, pas in 1973 werd er weer aan het album gewerkt. Platenmaaschappij Charisma gaf er een budget voor, maar besliste in 1976 dat het album toch niet uitgebracht ging worden. Hierdoor kwam Phillips in geldproblemen en kon het album niet afgemaken. Later dat jaar werd de Amerikaanse platenmaatschappij Passport Records bereid gevonden om het album eindelijk uit te brengen, maar dan alleen in de VS. Voor de realease in Europa werd door Phillips en Genesis manager Tony Smith platenlabel Hit & Run Music opgericht zodat het album op deze manier in eigen beheer uitgebracht kon worden.


Het album ademt de sfeer uit van Genesis’ “Trespass” en “Nursery Crime”. “The Geese and the Ghost” had net zo goed de opvolger hiervan kunnen zijn. Hieruit blijkt dat de sound van Genesis voor een groot deel van de hand van Phillips kwam. Wat natuurlijk niet vergeten moet worden is dat Phillips op dit album wel hulp heeft gehad van Mike Rutherford en Phil Collins ("Which Way The Wind Blows" en "God If I Saw Her Now").

Ik heb gekozen voor het titelnummer van dit album. Waarom? In dit nummer zitten zo’n beetje alle ingredienten die ook verspreid over het hele album zitten. En dan bedoel ik de instrumental akoestische passages en de symphonische stukken. Maar eigenlijk moet je dit album gewoon in z’n geheel beluisteren.
Het complete album is te beluisteren via Spotify.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten