zondag 6 september 2015

Sara Forslund

Water Became Wild (Water Became Wild -2015)

Wat is het toch met de films en de muziek uit Scandinavië? Het lijkt wel of ze daar een aantal jaren geleden een blik met kwaliteitsartiesten open hebben getrokken. Zijn we aan de ene film/artiest gewend, dan staat er meteen weer een ander klaar die weer net zo fantastisch is als zijn/haar voorganger.

Neem nou bijvoorbeeld het solodebuut van de Zweedse zangers Sara Forslund die een maand of twee/drie geleden uitgekomen is. Pakweg een jaar geleden had niemand nog van haar gehoord.
Nu ligt er een cd in de cd-speler die zomaar eens heel erg hoog in de top 10 van 2015 van De Geluidsdrager zou kunnen komen.
Wat mij betreft zit er een grote overeenkomst tussen de muziek van veel van deze Scandinavische artiesten, het is vaak een wat melancholische, intense sfeer die het oproept.

Forslund heeft in het verleden al wat ervaring opgedaan in de folk door samen te werken met David Wenngren van de band Birch and Meadow. Maar na het bijwonen van een optreden van de Schotse singer-songwriter Gareth Dickson besloot ze als solo-artiest verder te gaan. Via Disckson hoorde ze voor het eerst de muziek van o.a. Nick Drake en raakte hier zo van onder de indruk dat dit de ultieme inspiratiebron voor haar zou worden.
Voor haar debuutalbum raakte ze in contact met singer-songwriter David Åhlèn, een Zweedse singer-songwriter. Via hem kwam ze terecht bij het Nederlandse label VOLKOREN label.
Voor de opnames van haar debuutalbum “Water Became Wild” werd John Wood in de arm genomen die al eerder met artiesten zoals Nick Drake, Pink Floyd, Fairport Convention en Cat Stevens had samengewerkt.

Dit heeft een schitterend, minimalistisch album opgeleverd met intiem, breekbare liedjes zonder enige vorm van opsmuk. Nergens valt er een overbodige instrument te bespeuren. De kunst van het weglaten noemen ze dat. Verwacht echter geen vrolijk album wat uitnodigt om mee te zingen, maar meer een fraai document wat het verdient om met een goed glas wijn op een mooie nazomerdag te beluisteren.

Vreemd genoeg is op Youtube nauwelijks tot niets te vinden van dit album van Sara Forslund. Daarom deze keer alleen muziek te beluisteren via Spotify.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten