zondag 13 september 2015

Kat Edmonson

Summertime (Take To The Sky – 2009)

Normaal gesproken heb ik het niet zo op “artiesten” die bekend zijn geworden door het winnen van een talentenjacht op tv. Persoonlijk vind ik dat degene die winnen, meestal niet gewonnen hebben vanwege hun muzikale kunsten, maar enkel omdat ze toevallig een leuk koppie hebben.

Een jaar of twee/drie geleden hoorde ik ergens, ik heb geen idee meer waar, bekende popsongs, maar dan in een jazzy jasje. Nouvelle Vague, de bekende Franse popgroep die new-wave klassiekers en bekende punknummers covert in een
bossanova/jazzversie, was het niet, dat was duidelijk aan de zangstem te horen, maar het leek er wel een beetje op. Het bleek een Texaanse  zangeres te zijn, Kat Edmonson, die in 2002 meegedaan had met de populaire tv show American Idol. Daar werd ze weggsestemd omdat ze “er niet als een ster uitzag”…

Na deze teleurstelling verhuisde Kat terug naar Austin en ging daar in het plaatselijke clubcircuit optreden. Na een aantal jaren nummers gespeeld te hebben bracht Edmonson in 2009 haar debuutalbum “Take To The Sky” uit waarop deels jazz standards te horen waren en deels popsongs in een jazz uitvoering. Het mixen van klassieke jazz met moderne popsongs was niet uniek, Cassandra Wilson was haar hiermee al voor geweest, en met succes. Met haar intieme wijze van zingen wat enigszins aan Billie Holiday doet denken, belandt ze ook al meteen in hetzelfde hoekje als hedendaagse (jazz)zangeressen als Madeleine Peyroux, Melody Gardot en Norah Jones.


Ondertussen heeft ze al drie albums op haar naam staan, een intensieve tournee met Jamie Cullum achter de rug en speelde ze op diverse grote festivals in Eiropa waaronder het befaamde Montreux Jazz Festival.

Van haar debuutalbum is hier het bekende nummer Summertime te horen in een eigen arrangement.
Het complete album is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten