zaterdag 5 september 2015

Aaron Parks

Harvesting Dance (Invisible Cinema – 2008)
   
Bij een van de laatste updates van Spotify hebben we er de optie “Discover Weekly” erbij gekregen. In eerste instantie was ik er een beetje huiverig voor, iemand die gaat beslissen wat ik leuk moet vinden. Maar goed, toch maar eens een keer geprobeerd. Bij de eerste keer was het meteen goed raak, de eerste artiest die mij aangeraden werd was Aaron Parks.
Het nummer dat Spotify had aangeraden was Nemesis, een nummer beginnend met een repeterend stukje piano, met daar overheen een mooie rustige gitaarsolo zou zo weggelopen kunnen zijn uit de soundtrack van een film.
Het deed mij een beetje denken aan ‘Dominic Miller meets Radiohead’. In ieder geval, ik vond het een prachtig stukje muziek, en heb de cd meteen bij de favorieten gezet.

Nader onderzoek leverde op dat “Invisible Cinema” een cd uit 2008 was en dat Parks tegenwoordig op het befaamde ECM label zijn cd’s uitbrengt. Na het beluisteren van Nemesis was ik overigens in de veronderstelling dat hij de gitarist was, nee dus. Parks is een toonaangevend jazz pianist, die beïnvloed is door klassieke werken, rock en hiphop. Grootste invloeden: Bela Bartók, Paul Bley en Keith Jarrett.

Al op jonge leeftijd (24, geb. 1983) had Parks al vijf albums op zijn naam staan. Het vijfde album is Invisibel Cinema en is zijn debuutalbum op het beroemde Blue Note label. Van zijn rock en hiphop invloeden is hier weinig terug te vinden, dit is pure jazz. Liefhebbers van bijvoorbeeld Esbjörn Svensson Trio zullen deze cd wel waarderen denk ik.

Hier is het nummer Harvesting Dance te horen, een ruim 8 minuten durend nummer met alle ingrediënten van het complete album in te herkennen zijn.

Het complete album is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten