zaterdag 15 augustus 2015

The Word

New Word Order (Soul Food – 2015)

The Word is een gospel/blues/jam band uit de Verenigde Staten bestaande uit bekende muzikanten: Robert Randolph (steelgitaar), John Medeski (toetsen), en de leden van de North Mississippi Allstars - Luther Dickinson (gitaar), Cody Dickinson (drums), en Chris Chew (basgitaar).
Meestal haak ik al af wanneer ik lees dat het gospelmuziek is, maar deze keer liep het iets anders. Ik had dit album al een tijdje in m’n lijstje “nog te luisteren”in Spotify staan.
Een week of wat geleden, op een regenachtige zaterdag besloot ik om dit lijstje weg te luisteren en zodoende stond het meest recente album van The Word te spelen in m’n woonkamer alvorens ik iets had gelezen over dit album.
Al meteen bij het eerste nummer viel me op dat dit iets aparts was, er zat iets in de muziek waar je spontaan goede zin van krijgt. De algehele sfeer van dit album deed me erg denken aan Booker T & the MG’s, maar af en toe ook aan Funkadelic (Come by Here) en de sixties sound van bijvoorbeeld de Dab Kings.


Dit brengt me meteen aan bij een van de kenmerken van The Word, de muziek is (hoofdzakelijk) instrumentaal. Dit onderscheidt ze meteen van alle andere gospelbands. Tijdens live concerten staat er ook echt maar één microfoon op het podium, dit om nummers aan te kondigen en spirituele lofprijzing tussen de nummers te verkondigen. Maar wat zo herkenbaar is bij de ‘tradionele’ gospelmuziek is, namelijk de samenzang, ontbreekt hier… maar wordt niet gemist. Door mij niet althans.
Op het eerste album uit 2001 staan enkel instrumentale nummers, veelal traditionele gospels in een eigen (instrumentaal) arrangement. Op het het tweede album “Soul Food” uit 2015 staan wel een paar gezongen nummers. Deze worden gezongen door de twee gast-zangeressen Amy Helm en Ruthie Foster. En aangezien ik een groot liefhebber van de muziek van laatstgenoemde ben stoort me dat absoluut niet.

Dus, houd je van jaren 60-70 funk & soul, de sound van een Hammond orgel en instrumentale nummers à la Booket T & the MG’s , schaf dan onmiddellijk dit album aan. Risicoloze aankoop!

Het album is uiteraard ook bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten