zondag 9 augustus 2015

The Sound

Winning (In the Hothouse – 1986)

In de jaren tachtig was ik een trouwe bezoeker van Paaspop in Schijndel. Vele optredens zijn mij bij blijven hangen, maar er is er een die er echt uitspringt en dat is die van de Britse new-waveband The Sound. Adrian Borland die kwaad van het podium loopt en z’n gitaar wegsmijt… ik kan de beelden nog zo voor de geest halen.

The Sound was de band rondom Adrian Borland en bestond van 1979 t/m 1988. Het debuutalbum van de band verscheen in 1980 en werd zeer goed ontvangen.
Daarvoor had de band al een EP (Physical World - 1979) en een John Peel session opgenomen die in 1999 nog eens uitgebracht zouden worden op het album “Propaganda”.
Na de release van een wederom zeer succesvol tweede album “From the Lions Mouth” vond platenmaatschappij Korova (WEA dochter) dat er meer geld in het laadje moest komen en zette Borland en zijn bandmaatjes onder druk om een commerciëlere opvolger te maken met de bedoeling om de band vervolgens onder te brengen bij de veel grotere platenmaatschappij WEA. Dat schoot The Sound in het verkeerde keelgat en het resultaat was een album wat nog veel minder commercieel was dan zijn voorganger. WEA besloot het album niet te promoten en verbrak het contract met The Sound.

The Sound werd na deze breuk door diverse platenmaatschappijen benaderd om een nieuwe deal te sluiten. In 1984 werd een nieuw contract gesloten met het label Statik waarbij ze een EP uitbrachten (Shock of Daylight) en een nieuw album (Heads and Hearts – 1985). Ondertussen kreeg Borland steeds meer psychische problemen wat bij optredens ook goed te merken was, op het podium was steeds vaker een ernstig gefrustreerde Borland te zien.
Statik bleek echter geen stabiele maatschappij te zijn, kort na het uitbrengen van het bijzonder fraaie live-album “In the Hothouse” in 1986 ging deze maatschappij falliet.
De psychische problemen van Borland kregen steeds meer de overhand wat in 1987 leidde tot diverse gecancelde optredens tijdens een tournee in Spanje vanwege een compleet ingestortte Borland. Uiteindelijk werd de band in 1988 opgeheven.
Ondanks regelmatige opnames in psychiatrische ziekenhuizen lukte het ‘m niet de schizoaffectieve stoornis die geconstateerd was bij hem te boven te komen. Op 26 April 1999 maakte Adrian Borland een einde aan zijn leven.


Het live-album “In the Hothouse” geeft een heel mooi beeld hoe intens de optredens van The Sound waren. Elke keer als ik dit album draai moet ik steeds terugdenken aan dat ene optreden bij Paaspop, misschien wel een van de meest indrukwekkende en intense optredens die ik ooit heb gezien.
Een favoriet nummer van dit album heb ik niet, daarom gewoon het eerste nummer, dan kun je de rest ook meteen luisteren.

Het complete album is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten