zondag 23 augustus 2015

The Pilgrims

Can’t Resist (Hurrah – 1995)

The Pilgrims was een Nederlandse rockband die in de jaren negentig veelvuldig op de Nederlandse poppodia en festivals was te vinden.
De band werd rond 1988 opgericht toen zanger Reniet Vrieze samen met zijn toenmalige band Garfield de aandacht trok van voormalig Powerplay- en Vitesse bassist Peter van Straten. De oprichting van The Pilgrims is hiermee een feit, maar slechts voor korte duur. Van Straten wordt al snel vervangen door Jasper Teule.
De band bestond verder uit drummer Léon Klaase (ex-Sweet d'Buster, Powerplay), en gitarist Persijn Joling (ex-Funky Stuff) en percussionist Martin Latupeirissa (ex-Massada)

Het debuutalbum wordt in Londen opgenomen onder leiding van producer Mike Pela die eerder albums van onder andere The Christians, The Fine Young Cannibals en Sade opnam. Van dit album wordt het nummer White Men op single uitgebracht, dit wordt in Nederland een Top 20-hit. De rest van het album laat een mix horen van Amerikaanse roots/funk/soul muziek horen met een opvallend latin sausje er overheen dankzij de percussie van Latupeirissa. Maar wat het meest opvalt is toch wel het rauwe en intens stemgeluid van zanger Reniet Vrieze.

Het tweede album “Red”verschijnt in 1993, maar vanwege contractuele meningsverschillen tussen de band en de platenmaatschappij wordt dit album nauwelijks gepromoot. Op "Red" is een veel steviger en rauwer geluid horen dan het ietwat (te) beschaafde debuutlabum. Deze weg wordt verder voortgezet op het derde album “Harrah”uit 1995.
Ondanks dat de platen maar matig verkocht worden is de band nog immer een vaak geziene gast op de poppodia en festivals, in juni van dat jaar speelt de band bijvoorbeeld nog op Parkpop in Den Haag.
In 1997 gaan The Pilgrims uit elkaar, Vrieze wil zich gaan richten op een solo-album en is later dat jaar te horen op een Nederlandstalig nummer (Gek van de Liefde) en levert hij een bijdrage aan de gelegenheidsformatie 'Artiesten Tegen Zinloos Geweld'.


Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, Vrieze blasst in 2002 nieuw leven in. Naast zijn werkzaamheden o.a. als eigenaar van RAW Studio Recordings, (zang) docent bij Artist At Work en gastdocent aan het Conservatorium te Amsterdam weet hij ook nog tijd vrij te maken voor de opnames van het vijfde album van The Pilgrims “Alienated”. Reniet Vrieze en gitarist Persijn 'Dakota' Joling zijn beide verantwoordelijk voor de nummers op dit album.
Tot een nieuwe tournee komt het helaas niet, Joling getroffen wordt door een herseninfarct.

1 opmerking:

 1. Anno 2017 keert Reniet Vrieze met The Pilgrims terug op de Nederlandse podia voor een eenmalige theatertour met de titel PunkSoulRock’nRoll.
  In de concerten komt het complete muzikale spectrum van The Pilgrims aan bod: zowel rauwe, harde en heavy, als filmische, breekbare muziek. Nieuwe nummers en oud werk in een nieuw jasje, gebracht door ervaren beroepsmuzikanten, oa van Zeus, Fréderique Spigt, Ruben Hoeke Band, Gingerpig, Niels Geusenbroek en Skelter, en met de nog altijd kenmerkende stem van Reniet Vrieze.

  De show zal te zien zijn op zo’n tien locaties door heel Nederland. Het Zaantheater in Zaandam heeft de première op 19 januari. In de zomermaanden staan ze in verschillende openluchttheaters, zoals Caprera Bloemendaal en bostheater Ommen. In de Melkweg in Amsterdam zal de tour worden afgesloten. Eind 2016 nemen The Pilgrims een nieuwe plaat op. Bezoekers van het concert krijgen een exclusieve link naar het nieuwe album.

  De bezetting van The Pilgrims anno nu: Reniet Vrieze (zang/gitaar), Henri van Bergen (drums), Dave Besse (bas), Roy Jansen (gitaar), Niels Schutten (Hammond/piano) en Marcel Smet, Karlijn de Vries en Suzan de Reus (backing).

  (voor oa video’s van The Pilgrims anno toen & nu kijk op http://thepilgrims.band of op www.facebook.com/Pilgrims.Band/videos)

  BeantwoordenVerwijderen