zaterdag 22 augustus 2015

Terry Lee Hale

Long Draw (The Long Draw – 2013)

Terry Lee Hale is een singer-/songwriter wiens roots in Texas liggen. Als muzikant is hij een laatbloeier, zijn debuutalbum stamt uit 1993. Hale was toen ‘al’ 40. Tot die tijd zwierf hij door de Verenigde Staten en verdiende hij jarenlang zijn geld als singer-songwriter, met zijn akoestische gitaar en cowboyhoed als enige vrienden.
Op het moment dat hij de high-school verlaat heeft hij al op 10 verschillende scholen gezetten in 10 verschillende plaatsen.
Als hij zeventien is reist hij naar San Fransisco met de bedoeling daar als muzikant aan het werk te gaan. Al snel blijkt dat hij geen stadsmens is en verlaat hij de stad al weer snel om naar het platteland van Maine te verhuizen. Dit bevalt hem veel beter en via een bejaarde kennis komt hij in aanraking met de folkmuziek van Bob Dylan en Woody Guthrie, en de blues van Lightnin’ Hopkins. Ondanks dat dit leven hem wel aanstaat, blijft de westkust trekken waar hij aansluiting zoekt bij een country & westernband. Maar al na een jaar vertrekt hij, rusteloos als hij is, naar Chicago en vind hij een baantje als barkeeper bij een concertzaal waar hij zijn toekomstige vrouw, een countryzangeres uit Michigan ontmoet.

Nog voor zijn dertigste heeft hij een dochter van zeven een handvol goede nummers en een zwerversbestaan achter de rug en is hij via Mexico en Los Angeles beland in Seattle en heeft hij niet alleen ervaring als muzikant maar ook als timmerman,  kok en boekingsagent.
In Seattle leert hij veel muzikanten kennen en treedt hij al eenmansband op in het voorprogramma op van bands als Soundgarden, Screaming Trees en The Walkabouts. Hier leert hij Chris Eckman van de Walkabouts kennen. Via Eckman weet Hale uiteindelijk een platendeal te bemachtigen bij het Duitse platenlabel Normal.


Zijn laatste album, “The Long Draw” is een zijn eerste album waarop een voltallige band te horen is. Op zijn voorgaande albums is hij voornamelijk als eenmansband aan het werk. “The Long Draw” is uitgebracht op het label Glitterhouse, het label wat o.a. bekend is van Chris Eckman. In mijn cd kast heb ik meerdere albums staan die uitgebracht zijn op dit label en ik moet zeggen dat ze stuk voor stuk allemaal even mooi zijn. Voor een compleet overzicht zou je eens op de website van het label kunnen kunnen kijken en wat fragmenten beluisteren.

Hier is het nummer Long Draw te horen, het eerste nummer van Hale zijn laatste album uit 2013.

Het complete album is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten