woensdag 5 augustus 2015

Propaganda

p:Machinery (A Secret Wish – 1985)

Eén van de belangrijkste producers van de jaren tachtig is ongetwijfeld Trevor Horn. Horn, bekend van The Buggles (Video Killed the Radio Star) en als oprichter van Art of Noise, was al sinds eind jaren zestig actief in de muziek en had al diverse producties sinds de jaren zeventig op zijn naam staan.
Vanaf 1981 ging alles in een sneltreinvaart en produceerde hij bands/artiesten als ABC, Frankie goes to Hollywood, Tina Turner, Lisa Stansfield, Band Aid en Propaganda. Ongeveer alles wat Horn produceerde werd gegarandeerd een succes. Propaganda was hier geen uitzondering op.

Propaganda werd opgericht door toetsenist Ralf Dörper, voormalig lid van de Duitse industriële/experimentele band ‘Die Krupps’ en bestond verder uit twee zangeressen (Claudia Brücken en Susanne Freytag) en artistiek lid Andreas Thein. Propaganda werd opgemerkt door Trevor Horn en een contract bij ZTT Records, de platenmaatschappij van Horn en studio engineer Stephen Lipson, was snel getekend.
Vanwege het onverwachte succes van FGTH was Horn niet meer beschikbaar als producer. Lipson nam zijn plaats in, samen met (extra) toetsenist Andy Richards.
In 1985 werd het debuutalbum “A Secret Wish” van deze uit Düsseldorf afkomstige band gereleased. Van dit album zijn drie nummers op single uitgebracht, en alle drie (Duel, Dr. Mabuse en p:Machinery) waren ze ook grote hits. Het nummer p:Machinery werd zelfs gebruikt voor de Amerikaanse serie Miami Vice.

Tijdens live concerten werd de band vaak aangevuld met extra muzikanten. Voor de promotie van het debuutalbum speelden bijvoorbeeld Simple Minds bassist Derek Forbes en ex-Japan drummer Steve Jansen mee. Tijdens de daaropvolgende tour werd de plaats van Jansen ingenomen door ex-Simple Minds drummer Brian McGee.


Nog geen jaar later raakte de band verwikkeld in een vervelende rechtszaak wat tevens ook het einde van Propaganda betekende. Claudia Brücken stapte als eerste uit de band en vormde het duo ACT.
In 1988 vond er toch weer een doorstart plaats. Propaganda bestond nog uit Ralf Dörper en Susanne Freytag tekenden een contract bij Virgin. Samen met een nieuwe zangeres, bassist Forbes en drummer McGee werd een nieuw album (“1234”) opgenomen wat in 1990 uitkwam.
In 1998 vond er nog een reünie plaats met Mertens, Brücken en Freytag. Er werden een aantal nummers opgenomen waar o.a. ook Depeche Mode's Martin Gore op te horen is, maar daar bleef het bij.

Het complete album is te beluisteren bij Spotify.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten