zaterdag 1 augustus 2015

Mega City Four

Android Dreams (Soulscraper – 1996)

Terwijl in de Vereningde Staten de punk revival nog uitgevonden moest worden, was er in Engeland een band al met een opleving binnen de punk scene begonnen. Wanneer je het over de pioniers binnen de punk-pop hebt is het zeer waarschijnlijk dat je aan namen als The Offspring, Rancid en Green Day denkt, maar in 1987 werd in Engeland Mega City Four opgericht door gitarist/zanger Wiz, bassist/zanger Gerry Bryant, gitarist/zanger Danny Brown (broer van Wiz) en drummer Chris Jones. Mega City Four hadden als grote invloeden bands als the Undertones en de Buzzcocks.
Met name laatstgenoemde is goed terug te horen in de muziek van MCF, luister maar eens naar de pakkende meerstemmige refreintjes.

Maar schijnbaar was de wereld nog niet klaar voor punk-pop. MCF was buiten Engeland nauwelijks bekend en de rest van de wereld moest nog tot begin jaren ’90 wachten op de punk-pop golf uit de Verenigde Staten.
Maar dat hield de heren MCF niet tegen om de nodige platen uit te brengen. Gedurende hun 10 jarig bestaan hebben ze 6 studioalbums uitgebracht, een fantastisch live-album, een John Peel sessie en een indrukwekkend aantal singles.

Toen eenmaal de punk-pop stroming in de VS goed op gang was gekomen was het tijd voor MCF om ook daar te gaan toeren naast de vele optredens die ze al in Engeland en de rest van Europa gaven.
In 1996 bracht de band hun laatste album “Soulscraper” uit. In datzelfde jaar besloot de band er mee te stoppen.

Wiz verhuisde naar Montreal en ging spelen in verschillende andere bands waaronder Doughboys, Serpico (samen met Bryant) en Ipanema. In december 2006 kwam het trieste bericht dat Wiz tijdens een bandrepetitie was ingestort en was overleden aan een bloedprop in zijn hersenen.

Dat Mega City Four in Engeland een enorm geliefde band was en van grote invloed was op diverse andere (engelse) bands bleek wel toen Muse op de b-kant van hun single Resistance het nummer Prague van MCF hadden gezet, als eerbetoon aan Wiz.

Van het laatste album “Soulscraper” is hier het eerste nummer Android Dreams te horen.


 Het complete album is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten