zaterdag 8 augustus 2015

Kraan

Nam Nam (Andy Nogger - 1974)

Kraan is een Duitse jazz-rock band en een van de oudste nog steeds bestaande krautrockbands. De band werd in 1967 opgericht door Hellmut Hattler, Jan Wolbrandt, Jan Friede, and Johannes Pappert. Voordat ze in Kraan samen speelden hadden de afzonderlijke leden al ruime ervaring opgedaan in diverse plaatselijke (free-) jazz en rock bands. Als inspiratiebronnen worden o.a. Pharaoh Sanders en Frank Zappa genoemd.
In de eerste vijf jaar leefden de vier leden in een commune in het plaatsje Wintrup. In die periode heeft de band nagenoeg uitsluitend aan haar muziek gewerkt en enkele kunst en film projecten.

Het eerste album van Kraan verschijnt in 1971. Op dit gedeeltelijke geïmproviseerde psychedelische jazz album zijn ook duidelijk Oost-Europese en Arabische klanken te horen. Het album kreeg lovende kritieken en was behoorlijk succesvol.
Het tweede album “Wintrup” uit 1972 liet een iets ander geluid gehoren, er werd minder geïmproviseerd en er waren meer jazz-funk achtige nummers te horen wat nog verder uitgewerkt werd op het album “Andy Nogger” uit 1974. Wat gebleven was, was het complexe samenspel tussen het levendige basspel van Hattler en Wolbrandt’s gitaar. Het live album wat hierna verscheen is nog steeds een absoluut hoogtepunt van de band.


Vanaf het studio-album wat hierna uitgebracht werd begon het eat te rommelen bij Kraan. Er kwamen nieuwe leden bij, die ook weer vertrokken, er werden solo-albums opgenomen en muzikaal was het ook niet meer zo spannend meer als bij de eerste vier albums. Er werd zelfs geëxperimenteerd met andere muziekstijlen zoals reggae, dub, new wave, en pop. Dit had dramatische gevolgen voor de populariteit van Kraan met als resultaat dat de band officieel stopte, hoewel een deel van de band (Hattler en Bischof) toch weer een weinig inspirerend album opnamen. Uiteindelijk kwamen een aantal oorspronkelijke leden weer bij elkaar voor een reünie en namen een nieuw live-album op (Kraan 88)

De band bestaat nog steeds, brengt zo af en toe nog nieuwe albums uit en treedt nog regelmatig op. Maar helaas, de ‘magie’ van Kraan in begin jaren zeventig is nooit meer terug gekomen.
Van het album “Andy Nogger” is hier het nummer Nam Nam te horen.

Het complete album is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten