zondag 2 augustus 2015

It Bites

The Old Man and The Angel (Once Around the World – 1988)

Vleesch noch Visch geldt hier wel een beetje. Dit klinkt vrij negatief, maar zo is het niet bedoeld. Het nummer/album waar ik het deze keer over wil hebben is een van mijn favoriete jaren tachtig albums.
It Bites was te Prog-Rock voor een popband en te Pop om met de groten van de Progressive Rock scene mee te draaien. Maar ondanks dat hebben de heren van It Bites een aantal prima albums gemaakt waaronder “Once Around the World”, hun tweede album uit 1988.

Het eerste album was maar matig succesvol, maar de band werd toch opgemerkt. Platenmaatschappij Virgin trok voor het tweede album Steve Hillage als producer aan om de band een meer pop geluid te geven. Uiteindelijk werden vijf nummers door Hillage geproduceerd, de overige nummers werden geproduceerd door It Bites zelf in samenwerking met Mark Wallis. De verschillen tussen de Hillage en Wallis nummers zijn behoorlijk, de Hillage nummers zijn veel meer ‘single’ nummers, de Wallis nummers zijn veel meer echte prog-rock songs in typische jaren 80 stijl.

De sterke kanten van It Bites zijn ongetwijfeld de mooie samenzang en sterke composities. Bij de Hillage nummers is deze samenzang regelmatig goed te horen en, ondanks dat het meer popsongs zijn, zijn er regelmatig onverwachte wendingen en lange instrumentale passages in de nummers te horen zoals je gewend bent binnen de prog-rock. Luister bijvoorbeeld maar eens naar het nummer Yellow Christian, dat doet denken aan de bombastische opbouw die je bijvoorbeeld van Queen kent.


Echt interessant wordt het pas bij het zesde nummer The Old Man and The Angel. Dit nummer is het eerst nummer in prog-rock stijl vergelijkbaar met bijvoorbeeld IQ, UK en Genesis. Negen minuten lang met mooie instrumentale passages à la Allan Holdsworth. Ook het laatste nummer, de titelsong van het album, is een sterk aan Genesis denkend (Supper’s Ready?) 15 minuten durend prog-rock nummer.

Het complete album is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten