zondag 16 augustus 2015

Front 242

Masterhit (Official Version - 1987)

België is niet het land waar de meesten aan denken als het gaat om vernieuwende, experimentele muzikale projecten. En toch hebben onze zuiderburen al menigmaal een serieuze bijdrage aan geleverd. In het begin van de jaren tachtig ontstond er in België zelfs een stroming van electronische bands, beïnvloed door de electronische en industriële muziek van bijvoorbeeld Kraftwerk en D.A.F. De mannen van het Belgische Front 242 waren de pioniers van deze nieuwe stroming en werd ‘electronic body music’ genoemd.

Front 242 werd in 1981 opgericht in Aarschot door Daniel Bressanutti en Dirk Bergen, een duo wat electronische muziek en grafische ontwerpen combineerde. Een andere electronische formatie bestaande uit Patrick Codenys en Jean-Luc De Meyer speelden in diezelfde tijd onder de naam Under Viewer. Front 242 en Under Viewer bundelden in 1982 hun krachten en gingen verder onder de naam Front 242. Het eerste album  “Geography” werd in 1983 uitgebracht. In datzelfde jaar verliet Dirk Bergen en werd vervangen door zanger Richard Jonckheere (Richard 23).

Het tweede album “No Comment” uit 1984, was het eerste album waarop de term ‘electronic body music’ gebruikt werd in combinatie met hun sound. 1984 Was ook het jaar dat Front 242 aan hun eerste tour in de Verenigde Staten begon, samen met de band Ministry. Deze tour leidde tot de oprichting van een nieuwe band, Revolting Cocks, bestaande uit Richard 23, Luc Van Acker en Alain Jourgensen van Ministry.

Het derde album “Official Version” werd in 1987, gevolgd door “Front by Front” in december 1988 , waarvan het nummer Headhunter (met een door Anton Corbijn geregiseerde videoclip), op single verscheen wordt door velen hun beste album genoemd. Dit nummer was hun eerste grote hit binnen het clubcircuit.


Het volgende album “Tyranny (For You)” uit 1991 werd hun best verkopende album, dankzij het platencontract bij Sony/Epic die ook de rechten hadden overgenomen om de complete back catalog opnieuw uit te brengen inclusief bonus tracks van eerder uitgebrachte singels en EPs.
Dit album was (helaas) ook meteen het laatste album in de typische Front 242 stijl wat te wijten is aan de afwezigheid van Richard 23 op de albums die hierna uitgebracht zouden worden.

Van het derde album “Official Version” is hier het nummer Masterhit, voor mij een van de betere nummers van Front 242 in hun beste periode, en een perfect voorbeeld van hoe ‘electronic body music’ hoort te klinken.

Het complete album is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten