woensdag 12 augustus 2015

Ange

Interieur Nuit (Culinaire Lingus – 2001)

Bij progressive rockbands uit de jaren zeventig denk je al snel aan de bekende bands afkomstig uit (voornamelijk) Groot Brittanië en de Verenigde Staten. Toch zijn er een aantal prog-rock bands afkomstig uit een aantal andere landen in Europa ook redelijk bekend gewordn, denk maar aan bijvoorbeeld Eloy uit Duitsland en Finch, Kayak en Earth & Fire uit ons eigen land. Iets mijnder voor de hand liggende namen zijn de bands uit Italië en Frankrijk. Met name een aantal prog-rock bands uit Frankrijk spreken mij bijzonder aan. Eerder heb ik al Clearlight besproken, deze keer is de band Ange aan de beurt.

Ange is opgericht door Christian en Francis Décamps in Belfort, Frankrijk aan het einde van de jaren ‘ 60. Muzikaal gezien is deze band nog het meest te vergelijken met de muziek van Genesis (met Peter Gabriel) en King Crimson, maar omdat de teksten in het Frans gezongen worden heeft de muziek ook een enigszins folkachtig en theatraal karakter.
In landen die de Franse taal niet zo machtig zijn, is Ange weinig bekend, daarentegen in Frankrijk, Zwitserland en België zijn ze ‘wereldberoemd’. Platen van Ange kom je in Nederland dan ook vrij weinig tegen.

Ange wordt lange tijd geleid door Christian Décamps. Décamps is naast voornaamste tekstschrijver bij Ange ook nog schrijver, dichter en performer. In 1995 besluit hij echter vanwege muzikale meningsverschillen met zijn broer om als soloartiest verder te gaan. Dit duurde slechts vier jaar, in 1999 wordt Ange weer opnieuw opgestart met de muzikanten die hem al tijdens die solocarrière begeleidden, waaronder dus zijn zoon Tristan Décamps.


Een van de laatste studio albums van Ange is het in 2001 verschenen “Culinaire Lingus”. Dit album werd geproduceerd door Steven Wilson van Porcupine Tree. Van dit album het nummer Interieur Nuit, het enige nummer wat op Youtube te vinden is van dit album.
Het complete album is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten