zondag 19 juli 2015

Pumpjack

Drinkin With The Lord (Drunk & Disorderly -1999)

Wie herinnert zich de website MP3.com nog? Geen idee of deze nog bestaat, maar ooit was dit een fantastische site waar je gratis en legaal muziek kon downloaden van veelal onbekende bands die zich daar presenteerden. Je kon bepaalde zoektermen ingeven, bijvoorbeeld muziekstijl, en vervolgens kreeg je een lijst van bands met muziek die je kon downloaden. Soms slechts een nummer, soms ook genoeg om een cd mee te vullen.

Een van de bands die daar zijn muziek had geplaatst was de Texaanse hardrock/southern-rockband Pumpjack. Zoals ze zelf omschrijven, komen ze uit Midland, Texas – "home of oil and toil; roughnecks and rednecks; backyard barbecues,.22s and Baby Jessica". Veel mooier kun je het niet omschrijven, toch?
In de beginjaren, (we hebben het over de tweede helft van de jaren negentig) was Pumpjack een band die veel in het lokale club circuit doorbracht waar ze zeer gewaardeerd werden door het publiek. Hun eerste (demo) EP was dan ook een groot succes en was binnen no-time uitverkocht.
De volgende stap was de opname van een volledig album. Deze werd opgenomen in een studio die eigendom was van leden van de heavy metal band Pantera. Ook dit album ("The World Ain't Perdy!") was binnen een mum van tijd uitverkocht. Kort daarna werd de band uitgenodigd om het voorprogramma van Pantera te verzorgen in acht Texaanse steden bij hun 101 Proof Live World Tour.

In 1999 nam Pumpjack de beslissing om hun muziek op internet te gaan plaatsen. MP3.com bleek hiervoor het juiste platform. Alleen al in het jaar 1999 werden er 50.000 nummers gedownload van Pumpjack wat ze tot een van meest gedownloade acts van de website maakte. In augustus van dat jaar brachten ze een nieuw album uit (Drunk & Disorderly) dat exclusief te downloaden was bij MP3.com.

Voor zover ik weet bestaat Pumpjack al een geruime tijd niet meer. Cd’s zijn lastig of zelfs helemaal niet te vinden, enkel wat muziek op Youtube is er nog. Jammer, deze band, die samen gepeeld heeft met Pantera, Godsmack, Machine Head, Anthrax, W.A.S.P. en nog veel meer, had naar mijn idee veel groter en bekender kunnen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten