zaterdag 11 juli 2015

Nir Felder

Bandits (Golden Age – 2014)

Nir Felder , alweer een relatief onbekende naam (voor mij althans…). Binnen de jazz wereld is Felder al een gerespecteerde gastmuzikant. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen band en heeft hij in 2014 een cd uitgebracht onder zijn eigen naam. Zijn sporen heeft hij echter al ruim verdiend als gitarist bij Esperanza Spalding, Jack DeJohnette en Meshell Ndegeocello. Daarnaast heeft hij ook samengewerkt met de Australische jazz pianist Barney McAll en zangeres Gian Slater in het experimentele jazz ensemble Sylent Running en heeft hij naam gemaakt in de scene rond Snarky Puppy en Kneebody.

Felder wordt wereldwijd beschouwd als ‘The Next Big Jazz Guitarist’. Vanwege zijn samenwerking met bovengenoemde artiesten en diverse recensies op het web over dit aanstormend talent uit Brooklyn werd mijn interesse gewekt. Sinds een aantal heb ik zijn debuut album “Golden Age” in huis. Gewoon blindelings besteld zonder van te voren geluisterd te hebben. Bij het beluisteren van de eerste twee nummers Lights en Bandits was het toch wel even slikken. Dit was alles behalve jazz. Nou ja, als je ziet wat er de laatste jaren bij het Northsea Jazz Festival festival op het podium staat kan alles tegenwoordig wel jazz genoemd worden.
De muziek van Felder is duidelijk geen pure jazz, maar meer een cross-over tussen jazz, hiphop en indie rock. De eerste tonen van de cd deed mij zelfs denken aan de muziek van de (helaas niet meer bestaande) uit Eindhoven afkomstige band Suimasen.


Vanaf het derde nummer Ernest/Protector is al duidelijk meer jazz te horen. Maar wat blijft zijn alle ander stijlen waar Felder in zijn jeugd (Hip-hop en Pop uit Brooklyn) en gedurende zijn studie (jazz en rock uit zijn studietijd aan het Berklee College of Music ) door beïnvloed is. De intense sfeer op het debuutalbum wordt daarbij nog eens extra versterkt door samples van politiek leiders die een aantal malen te horen zijn. Golden Age krijgt hierdoor wel een politiek lading mee. Op zich wel knap voor een volledig instrumentale plaat.

Felder heeft mij met zijn debuutalbum absoluut verrast en is op het moment een van mijn meest gedraaide cd’s. Hier is het nummer Bandits te horen, het tweede nummer van dit absolute meesterwerk!

Het complete album is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten