zondag 5 juli 2015

Jonathan Wilson

Gentle Spirit (Gentle Spirit – 2011)

Als ik op vakantie ga, bereid ik me altijd goed voor. D.w.z., ik zorg ervoor dat ik in Spotify een lijst heb aangemaakt met daarin een  flink aantal onbekende albums die ik nog wil beluisteren. Welke albums er in deze lijst komen bepaal ik door cd-recensies in muziek- en audiobladen, nummers die bij demo’s van Audioclub oost Brabant gedraaid worden, maar ook cd’s die door Spotify worden aangeraden.

"Gentle Spirit" van Jonathan Wilson is zo’n cd die ik deze lijst had staan dankzij een zeer positieve recensie in een van Nederlands bekendste muziekbladen.
Wat er precies in stond weet ik niet meer, maar er werd een vergelijking getrokken met o.a. Pink Floyd. Aangezien dat dat een van favoriete bands is, wordt ik dan ook snel nieuwsgierig of dat deze vergelijking ook klopt.

Bij het beluisteren van "Gentle Spirit" was ik er snel achter dat ik het niet eens was met de vergelijking met PF (deze staan wat mij betreft op eenzame hoogte, samen met GONG natuurlijk), maar ik vond het wel een zeer bijzonder album, alleen al door de muzikanten die hierop meespelen. Jonathan Wilson heeft voor dit album namelijk samengewerkt met muzikanten die ook gespeeld hebben met The Jayhawks, The Black Crowes, The Steve Miller Band en Van Morrison.


Opvallend is het authentieke eind jaren zestig, begin jaren zeventig geluid. De warme, enigszins wollige sound doet eerder denken aan folk-, psychedelische rock en countrybands als Crazy Horse en Buffalo Springfield waardoor Wilson, naar eigen zeggen sterk beïnvloed is.
Nog steeds is "Gentle Spirit" een vaak gedraaid album door mij, in tegenstelling tot zijn opvolger “Fanfare” uit 2013. Door de pers wordt dit album de hemel in geprezen, maar geef mij maar Wilson’s debuutalbum.

Het complete album is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten