zaterdag 25 juli 2015

Ilene Barnes

Time (Time – 2003)

Wat hebben Hadouk trio, Eric Bibb en Ilene Barnes gemeen? Buiten dat ze gewoon goede muziek maken hebben ze alle drie een live album uitgebracht met de title “Liva à Fip”. En dit is ook meteen de reden waarom ik deze cd heb aangeschaft, ik ben namelijk een groot liefhebber van de live opnames (meestal jazz georiënteerd) die door dit Franse radiostation zijn opgenomen.

Ilene Barnes is een Amerikaanse singer-songwriter die in Nederland nauwelijks bekend is, maar in Frankrijk des te meer.
Ze werd geboren in Detroit, bracht haar jeugd door in Suriname, ging weer terug naar de Verenigde Staten, bracht een periode door in Amsterdam en woont nu al weer een aantal jaren in Frankrijk.
In Parijs trad ze veel op in jazz clubs en werd daar opgemerkt door een voormalige directeur van platenmaatschappij RCA BMG Frankrijk wat haar een contract opleverde bij Sony Records voor een aantal albums.


Barnes heeft, zeker voor een vrouw, een vrij zware stem. Ze doet enigszins denken aan Joan Armatrading, Tracy Chapman, maar af en toe ook aan Nina Simone. Ze maakt singer-songwriter muziek, maar dat wil weinig zeggen over haar muziekstijl, die zoveel muzieksoorten in zich heeft dat dit nauwelijks te omschrijven is.
Haar tweede album uit 2003 verkocht 35.000 exemplaren, wat een behoorlijk aantal is. Maar nog veel belangrijker, het album kreeg veel aandacht in de pers en ze bereikte hiermee een veel breder publiek tijdens optredens op o.a. het Nice Jazz Festival, het Printemps de Bourges festival en ook een aantal grote Europese festivals.

Bij Spotify is het album niet te vinden, enkel een titelloos verzamelalbum wat alleen als digitale download te verkrijgen is. Hierop staat wel het nummer Time, wat uiteraard van het gelijknamige album afkomt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten