zaterdag 4 juli 2015

Be-Bop Deluxe

Sister Seagull (Live! In The Air Age – 1977)

In mijn auto heb ik standaard altijd een hele berg verzamel cd’s liggen. Je kent ze wel, die vreselijk goedkope, vaak bij de V&D gekochte verzamelaars met vaak overbekende, maar o zo’n lekkere jaren 60 en 70 muziek. Een van deze cd’s is een box van Radio Caroline met daarop het nummer Sister Seagull van Be-Bop Deluxe.

Deze band heb ik heel lang links laten liggen vanwege de naam. Deze heeft bij mij altijd de indruk gewekt dat het een weinig spannende doorsnee popgroepje is. Maar niets is minder waar.
Be-Bop Deluxe was in de jaren zeventig een glamrock/progressive rockband waarvan de muziek nog het meest te vergelijken is met die van David Bowie, hoewel ze nooit opzettelijk een kopie van Bowie wilden zijn.

Be-Bop Deluxe werd in 1972 opgericht door Bill Nelson, een van Engeland’s meest gewaardeerde gitaristen van de jaren 70. De vergelijking met de veel succesvollere David Bowie, leidde er al snel toe dat Nelson, die er een hekel aan had om met andere artiesten vergeleken te worden, de band al na één album (Axe Victim - 1974) ontbond en een minder commerciële pad te gaan volgen. In datzelfde jaar werd de band opnieuw opgericht, met andere muzikanten, en werd een nieuw album (Futurama) opgenomen. Voor de tour die daarbij hoorde werd Andrew Clark, een extra toetsenist aangenomen. In deze bezetting werd nog het album "Drastic Plastic" opgenomen en hield de band het tot 1978 uit. Na dit album werd de band voor de tweede keer ontbonden.


Ondanks dat het muzikaal allemaal dik in orde was kreeg de band veel kritiek en bleef het succes enigszins uit, wat natuurlijk ook deels de oorzaak was dat de band vele malen ontbonden werd. Desalniettemin hebben Nelson en zijn band een aantal interessante platen gemaakt.
Op het live album "Live! In The Air Age" uit 1977 staat het nummer Sister Seagull, het nummer wat regelmatig in mijn auto te horen is.

Het complete album is bij Spotify te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten