zaterdag 13 juni 2015

Zara McFarlane

Police & Thieves (If You Knew Her – 2014)

Wanneer het debuutalbum een artiest verkozen wordt tot "Best Jazz Act" tijdens MOBO (Music of Black Origin ) Awards zal het ongetwijfeld iets bijzonders zijn, deze prijs behaal je niet zomaar. Het is Zara McFarlane in oktober 2014 in ieder geval gelukt.

Deze 30 jarige Londense Jazz zangeres heeft nog maar twee albums op haar naam staan; “Until Tomorrow” uit 2011 en “If You Knew Her” uit 2014. Na de release van haar eerste album werd al duidelijk dat McFarlane een van de nieuwe zangtalenten van de jazz was.

McFarlane studeerde op de ‘BRIT School for Performing Arts and Technology’ in Londen, de school waar o.a. ook Adele, Katie Melua, Amy Winehouse gestudeerd hebben. Daarna volgde ze een studie Popular Music Performance aan het London College of Music en behaalde ze een Master degree in Jazz (-zang) aan de Guildhall School of Music and Drama.
Maar wat Zara McFarlane zo uniek maakt zijn niet de studies die ze gevolgd heeft, maar dat in haar zangstijl net zoveel soul als jazz verwerkt, waarmee ze binnen de vocale jazz al haar vrouwelijke concurrenten met gemak verslaat. Vergelijk haar dan ook rustig met Nina Simone of Roberta Flack, en misschien ook af en toe met Erykah Badu.


Het nummer Police & Thieves wat hier te beluisteren en bekijken is, is oorspronkelijk een nummer wat door The Clash in 1977 op hun gelijknamige album is uitgebracht. Op zijn minst een opmerkelijke keuze, maar al luisterend lijkt het alsof dit nummer voor Zara McFarlane geschreven is.

Het complete album is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten