zaterdag 20 juni 2015

Van der Graaf Generator

Arrow (Godbluff – 1975)

Hoewel ik een groot liefhebber ben van het progressive rock genre, en dan met name uit de zeventiger jaren, heb ik de Britse universiteitsband Van der Graaf Generator pas enkele jaren geleden ontdekt. De naam kende ik natuurlijk wel, evenals de naam van oprichter Peter Hammill, als regelmatig bezoeker van platenbeurzen en 2e hands platenzaken kom je deze regelmatig tegen. Maar toch ben ik nooit in de verleiding gekomen om iets van deze band te beluisteren. Tot ik per toeval een paar jaar geleden het album “Godbluff” uit 1975 in m’n handen kreeg. En vanaf dat moment ben ik een groot liefhebber van VDGG geworden.

De muziek van VDGG is met geen andere band te vergelijken, alleen al vanwege het feit dat er geen basgitaar en nauwelijks gitaar gebruikt wordt, wat uniek voor het genre is. VDGG maakte (althans vanaf 1970, na het vertrek van basgitarist Nic Potter) vooral gebruik van drums, saxofoon en orgel. De intellectuele/theatrale muziek is geen makkelijke kost en de teksten van Peter Hammill met zijn karakteristieke stemgeluid zijn moeilijk te doorgronden.


Na het voor de eerste keer (kort) uiteenvallen van de band in 1969, viel de band na een uitputtende tournee in 1972 wederom uiteen. In 1975 werd de band opnieuw opgericht en werden er weer plaatopnames gemaakt.
Het eerste album wat na deze drie jaar durende pauze uitgebracht, was het album “Godbluff” en werd gevolgd door “Still Life” en “World Record”. Deze drie albums zijn ware klassiekers binnen het prog-rock genre. Na deze zeer productieve periode (drie albums in krap twee jaar) verlieten saxofonist Jackson en organist Banton de band. Hierdoor kwam er ook een einde aan de klassieke VDGG-bezetting die uit Peter Hammill, Hugh Banton, David Jackson en Guy Evans bestond.

Inmiddels bestaat VDGG weer en worden er zo nu en dan weer platen uitgebracht. Zo verscheen dit jaar nog het schitterende live album Merlin Atmos.

Het complete album is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten