zondag 14 juni 2015

The Rousers

Magazine Girl (A Treat Of New Beat – 1980)

The Rousers leerde ik pas kennen nadat ik bij Paaspop een optreden van The Thought had gezien. Welk jaar dat dat was weet ik niet meer, maar het zal ergens halverwege jaren 80 geweest zijn.
The Rousers was de voorloper van The Thought, een new-wave band met psychedilische invloeden. The Rousers was ook een new-wave band (een van de eerste Nederlandse zelfs), maar dan met veel jaren 60 invloeden.

Rond 1977 werd de band opgricht door Cock en Theo de Jong in het Noord-Hollandse Broek op Langendijk.
Net zoals zoveel andere bands begonnen ze covers te spelen van Beatles, maar ook van bands als The Damned en The Buzzcocks. Dit bepaalde al meteen de sound van The Rousers. Zelf noemden ze hun muziekstijl ‘new-beat’.

In oktober 1979 komt de eerste single van het nummer Magazine Girl uit. Helaas wordt dit lekker pakkende nummer niet door Hilversum opgepikt en krijgt de band niet de aandacht die ze verdiend.
Een jaar later wordt het album “A Treat Of New Beat” uitgebracht. Dit album staat vol met heldere gitaartjes, en meerstemmige zang waar de invloeden van de Britse jaren 60 Merseybeat goed in te herkennen zijn.

Maar het meest opvallende aan dit album is nog wel de hoes die een van de mooiste uit de Nederlandse popgeschiedenis is. Deze werd getekend door de legendarische striptekenaar en grafisch ontwerper Joost Swarte.
Dit album is, mits in goede staat en met de bijbehorende bonus-single, inmiddels een veel gezocht item waarvoor een klein fortuin neergeteld moet worden.

In 1981 werd door de gebroeders De Jong en Wieb Zigtema besloten om een rustperiode in te lassen. Na deze rustperiode wordt in 1982 besloten een nieuwe weg in te slaan onder de naam The Thought.

Helaas is dit pareltje in de Nederlands pophistorie niet bij Spotify te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten