woensdag 3 juni 2015

Steve Earle

Taneytown (El Corazón – 1997)

Steve Earle is een zeer gewaardeerde Amerikaanse rock, country en folk singer-songwriter, producer, schrijver en acteur. Sinds zijn doorbraak in 1986 met het album “Guitar Town” heeft hij al ruim 15 schitterende albums uitgebracht die ook andere artiesten hebben geïnspireerd.  Onder andere Johnny Cash, Waylon Jennings en Emmylou Harris hebben nummers van Earle opgenomen en uitgebracht.

Earle’s grote idool en voorbeel is singer-songwriter Townes Van Zandt die hij al sinds zijn 14e  levensjaar volgt.
Op deze jonge leeftijd liep Earle van huis weg om in de voetsporen van Van Zandt te treden. Vanaf zijn 19e woont hij samen bij een oom in Houston, waar hij uiteindelijk zijn idool ontmoette.

Wie Steve Earle al wat langer volgt weet dat hij naast een aantal grote successen ook dieptepunten met drugsgebruik heeft gekend. Dit leidde tot een periode van enkele jaren waarin geen nieuwe albums werden uitgebracht. Pas in 1995 kwam er van Earle weer nieuw werk op de planken. Het album Train a Coming’ was meteen een groot succes, en werd genomineerd voor een ‘Grammy Award for Best Contemporary Folk Album’ in 1996. In datzelfde jaar verscheen ook de opvolger “I Feel Alright” die een iets ander geluid liet horen, meer country, rock en rockabilly. Dit album wordt over het algemeen beschouwd als een van de betere albums van Steve Earle.


In 1997 verscheen “El Corazón”, die de moeilijke taak had het succesalbum uit 1996 op te volgen. Dit lukte ook maar deels. Het is absoluut een prachtig album, maar meer een terugkeer naar zijn ouder werk dan een vervolg op de nieuwe weg die hij met “I Feel Alright” leek in te slaan.
Persoonlijk is dit album wel mijn favoriet van Earle, het is in ieder geval een heerlijk afwisselde plaat die naast de bekende countryrock vol staat met dikke knipogen naar bluegrass, hardrock en old-time R&B.
Hier is het nummer Taneytown te horen, een heerlijk countryrock nummer.

Het complete album is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten