woensdag 24 juni 2015

Divinyls

I Touch Myself (diVINYLS – 1992)

Een van de kroegen waar ik in begin jaren negentig vaak (…) kwam was een kroeg waar regelmatig interessante, minder bekende muziek werd gedraaid. Een van de bands de ik toen heb ontdekt is de uit Australië afkomstige band Divinyls.

Divinyls werd opgericht in 1980 bestond hoofdzakelijk uit zangeres Chrissy Amphlett en gitarist Mark McEntee die de enige constante leden waren. In het totaal heeft de band slechts vijf studioalbums uitgebracht in de periode 1980-1996 waarvan er vier in de Austalische Top 10 belandden.
De grootste hit hadden ze in 1990 met het nummer I Touch Myself van het album “diVINYLS”, een nummer 1 notering in Australë, nummer 4 in de Verenigde Staten (na een moeizame start vanwege het onderwerp van het nummer…) en nummer 10 in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland heeft het enige bekendheid gekregen dankzij de soundtrack van de film “Austin Powers: International Man of Mystery”

Dat dit nummer een hit zou worden was wel enigszins te voorspellen. Het nummer werd door Amphlett en McEntee geschreven samen met Tom Kelly and Billy Steinberg. Deze heren waren ook verantwoordelijk voor hits als I'll Stand by You (Pretenders), Like a Virgin (Madonna), Eternal Flame (Bangles) en True Colors (Cyndi Lauper). De videoclip van het nummer werd opgenomen in een klooster in Pasadena en werd genomineerd voor een MTV award, maar werd verbannen van de TV.


Op 21 April 2013 overleed Chrissy Amphlett op 53 jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker. Behandeling was niet mogelijk omdat zij ook de multiple sclerosis onder de leden had. In 2014 werd het nummer gebruikt door diverse Australische vrouwelijk artiesten om aandacht en geld in te zamelen voor onderzoek naar borstkanker.

Het complete album is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten