zaterdag 6 juni 2015

Brian Protheroe

Pinball (Pinball – 1974)

Brian Protheroe is een Brise acteur en zanger. Al op jonge leeftijd raakte hij geïnteresseerd in muziek. Op 12 jarige leeftijd begon hij met piano lessen, maar al luisterend naar de muziek van Cliff Richard and the Shadows verschoof zijn interesse meer naar de gitaar.

Toen Protheroe 19 was, zocht hij aansluiting bij een folk groep, Folk Blues Incorporated (FBI). Met deze band vertrok hij in 1965 naar Londen om daar in de bekende folk-clubs te gaan spelen.

Naast muziek was Protheroe ook geïnteresseerd in acteren, en dan met name musicals. In 1966 vond hij een baan bij een theater in Salisbury. Na een zeven maanden daar gewerkt te hebben vertrok hij daar om zijn ervaring als musical artiest verder uit te breiden. In de jaren die volgden trok hij door heel het land en was hij naar vijf jaar een zeer ervaren en veel gevraagde acteur.
In deze periode ontmoete hij Martin Duncan, een muzikant, schrijver en acteur. Samen werkten zij aan diverse musicals en artistiek projecten.

In 1973 speelde Protheroe in een theaterstuk met de naam Death on Demand waarin hij een pop zanger in speelde. Een vertegenwoordiger hoorde hem zingen en bood hem onmiddellijk een contract aan voor plaatopnames. Dit resulteerde in het nummer Pinball dat in augustus 1974 op single werd uitgebracht. Het nummer bereikte een 22 plaats in de Britse hitparade. Het eerste album met dezelfde naam werd niet veel later uitgebracht.


Het album laat naast Pinball een afwisselende verzameling zeer sterke nummers horen in de beste folk/singer-songwriter traditie horen met een jazzy invloeden en een knipoog naar de progressive rock. Deze combinatie was in die tijd wel vaker te horen van Britse bands en klinkt daarom heel herkenbaar.
De albums die erna uitgebracht werden lieten een soortgelijk geluid horen, maar zijn niet zo sterk als zijn debuutalbum, ondanks de aanwezigheid van drummer Simon Phillips.

Het complete album is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten