zaterdag 9 mei 2015

Percy Jones

Inseminator (Tunnels - 1993)

Percy Jones is een Britse basgitarist die bij de meeste muziekliefhebbers bekend is van de jazzrockgroep Brand X. Maar dat hij naast de Brand X periode ook samengewerkt heeft met o.a. David Sylvian, Brian Eno, Steve Hackett, Suzanne Vega en voor een korte periode lid is geweest van The Soft Machine is minder bekend.

Het handelsmerk van Jones is zijn unieke basgeluid en zijn gebruik van de fretloze basgitaar. Al vanaf de oprichting van Brand X in 1975 was de fretloze bas zeer prominent aanwezig.
Dit maakt dat Jones een van de eerste pioniers was van dit opmerkelijke instrument. Degene die de kunsten van Jones willen horen zouden bijvoorbeeld een het live album “Livestock” kunnen beluisteren.

Enkele jaren na het vertrek bij Brand X kwam Jones in aanraking met Brain Eno en David Sylvian. Met laatstgenoemde nam hij in 1985 de EP “Words with the Shaman” op waar hij de baspartijen voor zijn rekening nam. De nummers van deze EP werden overigens ook uitgebracht op het tweede album van David Sylvian, “Alchemy: An Index of Possibilities” in 1985.


Naast al het werk wat hij voor en met andere artiesten deed, bracht hij ook albums onder zijn eigen naam uit en met de jazz-fusionband Tunnels.
Tunnels werd opgericht door de Zwitserse vibraphonist Marc Wagnon. Frank Katz, ook voormalig Brand X lid, was ook een van de oorspronkelijke Tunnels leden. Gedurende de jaren vonden er vele wijzigingen plaats in de personele bezetting waarbij Wagnon en Jones de enige constante leden waren.
Met deze band maakte hij vijf albums.

Het complete album is bij Spotify te beluisteren:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten