zondag 17 mei 2015

Karsu Dönmez

Mistress (Live aan ’t IJ - 2010)

Het zal wel niet voor niets zijn wanneer je de Nederlandse Norah Jones wordt genoemd. Luisterend naar het live album “Live aan ’t IJ”van de Turks-Nederlandse zangeres en pianiste Karsu Dönmez is deze vergelijking ook wel te begrijpen. Beide dames spelen piano, zingen, spelen jazz/blues/pop, en zijn geen onaardige dames om te zien. En dat laatste is, denk ik, zeer bescheiden uitgedrukt.

Jazz vormt de rode draad in haar muziek, maar regelmatig worden er ook uitstapjes gemaakt naar pop, funk, blues en world/etnisch.
Dit betekent dat in haar muziek regelmatig invloeden uit de Turkse muziek terug te horen zijn.
Karsu is van huis uit klassiek geschoold. Al vanaf haar jeugd groeide ze op met klassiek muziek van Chopin, Beethoven en Mozart, maar ook de traditionele Turkse muziek werd niet vergeten. Vanaf haar 14e speelt ze regelmatig in het restaurant van haar vader. Drie jaar later, in 2007,  werd ze uitgenodigd door The Netherlands American Community Trust om op te treden in de legendarische Carnegie Hall in New York. Nog eens drie jaar later was haar eerste tournee een feit en stond ze in een uitverkocht Concertgebouw in Amsterdam, maar ook ging ze naar het geboorteland van haar ouders voor optredens en tv opnames.


Tijdens het Turkey Now! Festival in Muziekgebouw aan ’t IJ worden opnames gemaakt die te horen zijn op haar cd “Live Aan ’t IJ

Deze cd is te beluisteren bij Spotify.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten