zaterdag 16 mei 2015

Avishai Cohen

Madrid (At Home - 2004)

Mooie, interessante nieuwe muziek kun je op verschillende plaatsen ontdekken. In mijn geval is Spotify veelal mijn grootste ontdekkingsplaats, maar ook diverse HiFi en muziekbladen worden vaak door mij geraadpleegd. Een bezoek aan een van de favoriete platenzaken (CD-theek in Eindhoven, de Waaghals in Nijmegen, Sounds in Tilburg) levert ook regelmatig verrassende resultaten op.

Een paar maanden geleden moest ik voor mijn werk een cursus in Eindhoven volgen. Bij het binnenlopen van de cursusruimte viel mij direct dat de docent een mooi stuk muziek op had staan.
Het was lekker in het gehoor liggende jazz van Avishai Cohen.

Een van de eerste dingen die ik altijd doe als ik interessante muziek van een voor mij onbekende artiest gevonden heb, is wat achtergrondinformatie zoeken. Het blijkt dat er twee muzikanten te zijn met dezelfde naam. Avishai Cohen, de trompetist en  Avishai Cohen, de bassist. Beide zijn jazz muzikanten. Degene waarover het hier wil hebben is een meest invloedrijke bassisten van de twintigste eeuw.

Avishai Cohen is geboren in Israël. Op 9-jarige leeftijd begon met piano spelen. Vijf jaar later emigreerde hij samen met zijn family naar St. Louis, Missouri waar hij naast piano ook geïnteresseerd raakte in de basgitaar, en dan met name in de muziek van Jaco Pastorius.
Avishai ging vervolgens studeren in Israël aan de Music and Arts Academy in Jerusalem om op 22-jarige leeftijd in 1992 weer terug naar de Verenigde Staten te gaan, waar hij per toeval in contact kwam met Chick Corea nadat die een demo tape in handen had gekregen via een vriend van Avishai. Dit resulteerde in een jarenlange samenwerking met Corea in het succesvolle sextet Origin en het Chick Corea New trio.


Avishai Cohen heeft echter ook een behoorlijk aantal solo-albums gemaakt waarvan de eerste vier op het label van Chick Corea is uitgebracht. Zijn zesde album “At Home” uit 2004 is degene die ik hoorde tijdens de pauzes van mijn curses en is een van de beste voorbeelden van de muziek van Avishai, melodieus en dynamisch waarvan het vakmanschap vanaf druipt.

Het complete album is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten