zaterdag 11 april 2015

Tears for Fears

Mad World (The Hurting - 1983)

Vaak wordt er geroepen dat de jaren tachtig weinig goeds heeft voortgebracht op het gebied van muziek. Eerlijk gezecht heb ik dat ook altijd volgehouden. Maar na het inspecteren van mijn mijn platencollectie bij RateYourMusic.com blijkt dus dat het grootste deel van mijn cd´s en lp´s toch uit dat decenium komt. Het zal allemaal dus wel meevallen.
Maar goed, bij het doorspitten van mijn verzameling kwam ik o.a. het eerste album van Tears for Fears, “The Hurting” tegen. Dit album uit 1983 heb ik denk ik al in geen tien, misschien wel vijftien jaar meer gedraaid, terwijl het toch zeker een prima plaat is.

Op “The Hurting”staan alleen maar goede songs, geschreven door het duo Roland Orzabal en Curt Smith. Drie van deze songs, Change, Pale Shelter en Mad World zijn ook in Nederland redelijke hits geweest. De echte grote hits zou Tears for Fears pas later scoren met hun tweede album, wat overigens ook niet te versmaden is.
De eerste single van het debuutalbum is het nummer Mad World, wat ook meteen een internationale hit werd. Het nummer werd geproduceerd door Chris Hughes, voormalig drummer van Adam & the Ants.


Dit nummer werd een kleine twintig jaar later, in 2001 wederom een hit, maar dan in de versie van Gary Jules. Hij coverde het nummer voor de film Donnie Darko. Regiseur Richard Kelly hoopte dat hij de film kon eindigen met het nummer MLK van U2, maar de kosten voor het gebruik van dit nummer waren veel te hoog. Componist Michael Andrews maakte een nieuw arrangement voor Mad World samen met zijn grote vriend Gary Jules en presenteerde dit aan Kelly. Deze was hiervan dusdanig onder de indruk dat hij meteen besloot dat hij deze versie meteen wilde gebruiken voor zijn film.


Welke versie het mooiste is, is moeilijk te beoordelen vind ik. De originele versie heeft een typische jaren tachtig signature, een uptempo, door synthesizer gedreven nummer. De Gary Jules versie is nagenoeg helemaal akoestisch en vrij sober uitgevoerd, om een of andere reden geeft dit betere sfeer aan het nummer wat mijns inziens misschien nog wel beter past bij de tekst van het nummer.
Oordeel zelf, beide versies zijn hier te horen.

Het complete album is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten