zondag 12 april 2015

Niacin

Panic Button (Deep – 2000)

Wat hebben een Hammond orgel en een vitamine gemeen met elkaar? Heel simpel, B3. Vitamine B3 staat bekend onder de naam Niacin en het Hammond orgel wat in deze band een prominente rol inneemt is het type B-3. En zo werd de bandnaam voor dit progressive-retro-fusion hobbyclubje gevonden.

Niacin is een driemansformatie, bestaande uit bassist Billy Sheehan, drummer Dennis Chambers, en keyboardist John Novello.
Alle drie hebben al een heel behoorlijke staat van dienst en een succesvolle carriére achter de rug.
Billy Sheehan is bekend als bassist van David Lee Roth en Mr Big (To Be with You) en is al vijf maal verkozen tot ‘Best Rock Bass Player’ door de lezers van het bekende tijdschrift ‘Guitar Player’.
John Novello is auteur van ‘The Contemporary Keyboardist: Stylistic Etudes’ en componist, arrangeur, producer en sessie muzikant en heeft samengewerkt o.a. Chick Corea, Edgar Winter en Donna Summer. Drummer Dennis Chambers is voormalig drummer van Parliament/Funkadelic en heeft samengewerkt met o.a. Special EFX, de David Sanborn Band en Bill Evans.

Ergens halverwege de negentiger jaren werd deze band opgericht door Sheehan en keyboard guru Novello opgericht wiens grootste invloeden Deep Purple, Emerson Lake & Palmer en Led Zeppelin zijn. Deze invloeden zijn ook in de muziek van Niaciin duidelijk terug te horen. Op zich wel te begrijpen, het geluid van een Hammond B-3 is op zijn minst gezegd, nogal opvallend en bepaalde in de jaren zeventig ook voor een groot deel het geluid van Deep Purple en Emerson Lake & Palmer.


Het vierde album uit 2000, “Deep” was het het eerste album van de band waarop een zanger te horen was. De voorgaande albums waren volledig instrumentaal. De zanger die te horen was, was niemand minder dan Glen Hughes van Deep Purple. Naast Hughes was er ook Steve Lukather gitarist van rockband Toto te horen op dit album.

Het complete album is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten