woensdag 1 april 2015

EL Fish

Too Late (Blue Coffee – 1996)

Altijd makkelijk wanneer de plaatselijke platenboer precies weet wat voor muziek je leuk vind. Ook gevaarlijk, de bodem van de portemonnee is dan vrij snel in zicht.
Ik kwam destijds regelmatig bij Pieter van Os in Den Bosch, daar stond toen achter de balie, net zoals ik een bluesliefhebber. Regelmatig werd ik daar geattendeerd op nieuwe releases van bands waar ik nog nooit van gehoord had, en hoe hij het voor elkaar kreeg weet ik niet, maar het lukte ‘m elke keer weer om mij met die cd naar huis te laten gaan. De cd "Blue Coffee" van El Fish is er een van.

Een van de bands die ik door hem (ik zou overigens niet meer weten wat zijn naam is) heb leren kennen is de uit Belgische afkomstige band El Fish. Deze band is ontstaan in Leuven rond mondharmonicaspeler Steven De Bruyn. In 1996 brachten zij hun debuut cd "Blue Coffee" uit. Geheel tegen de verwachting in van de leden werd dit album binnen de blueskringen een groot succes. Naast De Bruyn bestond de band uit gitarist Filip Casteels, drummer Toon Derison en bassist Jan Ieven.

Vanaf het tweede album werden ook andere paden verkend en koos El Fish ervoor om te gaan experimenteren met ander stijlen. Het tweede album “Rewinder” laat een wat ‘funkier’ geluid horen. Als grote voorbeeld noemen ze dan ook Los Lobos, die hun succes te danken hebben aan de mix van Amerikaanse blues en Tex-Mex. Dit tweede album werd geproduceerd door niemand anders dan Jean-Marie Aerts (gitarist TC Matic).

Bijna tegelijkertijd met de release van het vierde album verliet Filip Casteels. Een jaar later werd echter een goede opvolger gevonden in de persoon van de levende blueslegende Roland van Campenhout. Het resultaat hiervan is te horen op de cd “Waterbottle” uit 2001.

De meeste pure El Fish plaat blijft naar mijn mening echter "Blue Coffee", hierop is de band te horen als bluesband zonder exotische invloeden. Gewoon ‘blues, and nothing but the blues…´

Geen opmerkingen:

Een reactie posten